Babeczki z francuskiego ciasta z sałatką jarzynową

  • 8 porcji | 155 min.

Ciasto francuskie i sałatka jarzynowa to nowe, pyszne połączenie, którą z pewnością doceni cała rodzina. Zrób sałatkę jarzynową według ulubionego, sprawdzonego przepisu. Z gotowego ciasta francuskiego przygotuj niewielkie okrągłe foremki. Wypiecz, by były rumiane i chrupiące, po czym nałóż do każdej z nich niewielką porcję sałatki. Udekoruj na wierzchu porcją majonezu i obsyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Sałatkowe babeczki są łatwe do przygotowania, pyszne i wygodne – w sam raz na dwa kęsy!

Sprawdź nasz przepis na sałatkę jarzynową

Składniki

4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Sztuki Marchewka
5 Sztuki Ziemniaki
2 Sztuki Cebula
5 Sztuki Jajka
1 Puszka Groszek konserwowy
5 Sztuki Ogórek kiszony
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 opakowanie Ciasto francuskie
1 Trochę Szczypiorek posiekany

Sposób przygotowania

  1. 1

    Marchewkę i pietruszkę oczyść, umyj i ugotuj.

  2. 2

    Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki. Odsącz i ostudź.

  3. 3

    Ugotowane warzywa oraz jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Groszek odsącz z zalewy.

  4. 4

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki z majonezem. Dopraw solą i pieprzem.

  5. 5

    Przed podaniem odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

  6. 6

    Z gotowego ciasta francuskiego przygotuj niewielkie okrągłe foremki. Wypiecz, by były rumiane i chrupiące, po czym nałóż do każdej z nich niewielką porcję sałatki.

  7. 7

    Udekoruj na wierzchu porcją majonezu i obsyp drobno posiekanym szczypiorkiem.