Sałatka śledziowa z buraczkami
- 8 porcji | 765 min.
Składniki
4 Filety Filet śledziowe z tacki
4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Łyżki Śmietana kwaśna 12%
2 Sztuki Ziemniaki Ugotowane w Mundurkach
1 Sztuka Cebula mała
1 Słoik Buraczki tarte (wiórki)
2 Sztuki Gruszki
1 Trochę Żurawina suszona
1 Sztuka Czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 Łyżka Olej
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Szczypta Cukier
Sposób przygotowania
-
1
Filety śledziowe, ziemniaki, cebulę i obraną gruszkę pokrój w kostkę. Dodaj Majonez i śmietanę, wymieszaj, dopraw pieprzem.
-
2
Buraczki odsącz z nadmiaru soku.
-
3
Gruszkę obierz i pokrój w kostkę, przesmaż na oleju z żurawiną, duś razem 2-3 minuty. Dodaj buraczki i cebulę czerwoną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
-
4
Sałatkę ułóż kolorami na przemian obok siebie. Udekoruj natką pietruszki.
-
5
Sałatkę odstaw do lodówki na kilka godzin lub do następnego dnia.