Bożonarodzeniowy tort sałatkowy dla całej rodziny
- 4 porcje | 140 min.
Przygotuj sałatkę jarzynową według ulubionego przepisu Twojej rodziny. Nałóż ją do tortownicy. Wyrównaj wierzch i posmaruj majonezem dekoracyjnym tak, by pokrywał sałatkę jak świąteczny śnieg. Przy pomocy foremki do pierników, ułóż choinkę z zielonego groszku konserwowego. Ostrożnie zdejmij tortownicę. Udekoruj brzegi sałatkowego tortu zielonymi łodyżkami szczypiorku i gotowe! Prawda, że proste?
Sprawdź nasz przepis na sałatkę jarzynową
Składniki
4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
4 Sztuki Marchewka
2 Sztuki Pietruszka
5 Sztuki Ziemniaki
2 Sztuki Cebula
5 Sztuki Jajka
1 Puszka Groszek konserwowy
5 Sztuki Ogórek kiszony
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
4 Gałązki Szczypiorek
Sposób przygotowania
-
1
Marchewkę i pietruszkę oczyść, umyj i ugotuj.
-
2
Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki. Odsącz i ostudź.
-
3
Ugotowane warzywa oraz jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Groszek odsącz z zalewy.
-
4
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki z majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
-
5
Przed podaniem odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
-
6
Nałóż sałatkę do tortownicy. Wyrównaj wierzch i posmaruj majonezem dekoracyjnym tak, by pokrywał sałatkę jak świąteczny śnieg.
-
7
Przy pomocy foremki do pierników, ułóż choinkę z zielonego groszku konserwowego. Ostrożnie zdejmij tortownicę.
-
8
Udekoruj brzegi sałatkowego tortu zielonymi łodyżkami szczypiorku i gotowe!
