Bożonarodzeniowy tort sałatkowy dla całej rodziny

  • 4 porcje | 140 min.

Sałatka, podana w tak efektowny sposób, stanie się stałym elementem Twojego świątecznego stołu!

Przygotuj sałatkę jarzynową według ulubionego przepisu Twojej rodziny. Nałóż ją do tortownicy. Wyrównaj wierzch i posmaruj majonezem dekoracyjnym tak, by pokrywał sałatkę jak świąteczny śnieg. Przy pomocy foremki do pierników, ułóż choinkę z zielonego groszku konserwowego. Ostrożnie zdejmij tortownicę. Udekoruj brzegi sałatkowego tortu zielonymi łodyżkami szczypiorku i gotowe! Prawda, że proste?

Sprawdź nasz przepis na sałatkę jarzynową

Składniki

4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
4 Sztuki Marchewka
2 Sztuki Pietruszka
5 Sztuki Ziemniaki
2 Sztuki Cebula
5 Sztuki Jajka
1 Puszka Groszek konserwowy
5 Sztuki Ogórek kiszony
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
4 Gałązki Szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. 1

    Marchewkę i pietruszkę oczyść, umyj i ugotuj.

  2. 2

    Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki. Odsącz i ostudź.

  3. 3

    Ugotowane warzywa oraz jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Groszek odsącz z zalewy.

  4. 4

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki z majonezem. Dopraw solą i pieprzem.

  5. 5

    Przed podaniem odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

  6. 6

    Nałóż sałatkę do tortownicy. Wyrównaj wierzch i posmaruj majonezem dekoracyjnym tak, by pokrywał sałatkę jak świąteczny śnieg.

  7. 7

    Przy pomocy foremki do pierników, ułóż choinkę z zielonego groszku konserwowego. Ostrożnie zdejmij tortownicę.

  8. 8

    Udekoruj brzegi sałatkowego tortu zielonymi łodyżkami szczypiorku i gotowe!