Carpaccio z buraków

  • 12 porcji | 185 min.
Wiosną i latem na kuchennym stole rządzi świeżość, lekkość i kolory -

carpaccio z buraków

będzie wyglądać na nim świetnie. Po zimie, spragnieni warzyw i owoców, z radością witamy w naszym menu pierwsze nowalijki. Poniżej prezentujemy szereg pomysłów na pyszne i kolorowe przekąski ze świeżych warzyw, z dodatkiem wyśmienitych sosów na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Sosy z naszych przepisów świetnie sprawdzą się również jako uniwersalny dodatek do wielu innych dań i przekąsek. Wypróbuj je wszystkie i przekonaj się, jak wiele zastosowań mogą mieć w Twojej codziennej kuchni. Masz apetyt na kulinarne odkrycia? Koniecznie sprawdź nasze propozycje!

Składniki

8 Sztuki Buraki
1/2 Szklanka Oliwa z oliwek
62.5 Gram Ocet balsamiczny
1 Łyżeczka Cukier brązowy
5 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
150 Gram Ser z pleśnią typu lazur
1 Trochę Tymianek świeży
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Trochę Rukola

Sposób przygotowania

  1. 1

    Buraki umyj dokładnie, osusz, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temp 180° na ok. 60-80 minut – w zależności od wielkości buraków (wbity widelec powinien miękko wchodzić).

  2. 2

    Upieczone buraki pokrój w cienkie plasterki – najlepiej użyć do tego mandoliny i zrobić to w rękawiczkach, aby nie ubrudzić rąk.

  3. 3

    Przełóż buraki do głębokiego naczynia i zalej oliwą oraz octem balsamicznym, dodaj liście tymianku, cukier, sól i pieprz do smaku.

  4. 4

    Zostaw do zamarynowania na minimum 1 godzinę.

  5. 5

    Ser pleśniowy rozgnieć wraz z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY tak, żeby powstała gładka masa.

  6. 6

    Rozłóż buraki na płaskim talerzu, całość polej sosem serowo-majonezowym i udekoruj garścią rukoli.

  7. 7

    Przekąska będzie wyglądała jeszcze piękniej, jeśli użyjesz buraczków w różnych kolorach – czerwonych i żółtych.

  8. 8

    *Dla lepszego efektu wizualnego możesz upiec buraki o różnych kolorach, np. czerwone i żółte.