Carpaccio z buraków
- 12 porcji | 185 min.
carpaccio z buraków
będzie wyglądać na nim świetnie. Po zimie, spragnieni warzyw i owoców, z radością witamy w naszym menu pierwsze nowalijki. Poniżej prezentujemy szereg pomysłów na pyszne i kolorowe przekąski ze świeżych warzyw, z dodatkiem wyśmienitych sosów na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Sosy z naszych przepisów świetnie sprawdzą się również jako uniwersalny dodatek do wielu innych dań i przekąsek. Wypróbuj je wszystkie i przekonaj się, jak wiele zastosowań mogą mieć w Twojej codziennej kuchni. Masz apetyt na kulinarne odkrycia? Koniecznie sprawdź nasze propozycje!Składniki
Sposób przygotowania
-
1
Buraki umyj dokładnie, osusz, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temp 180° na ok. 60-80 minut – w zależności od wielkości buraków (wbity widelec powinien miękko wchodzić).
-
2
Upieczone buraki pokrój w cienkie plasterki – najlepiej użyć do tego mandoliny i zrobić to w rękawiczkach, aby nie ubrudzić rąk.
-
3
Przełóż buraki do głębokiego naczynia i zalej oliwą oraz octem balsamicznym, dodaj liście tymianku, cukier, sól i pieprz do smaku.
-
4
Zostaw do zamarynowania na minimum 1 godzinę.
-
5
Ser pleśniowy rozgnieć wraz z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY tak, żeby powstała gładka masa.
-
6
Rozłóż buraki na płaskim talerzu, całość polej sosem serowo-majonezowym i udekoruj garścią rukoli.
-
7
Przekąska będzie wyglądała jeszcze piękniej, jeśli użyjesz buraczków w różnych kolorach – czerwonych i żółtych.
-
8
*Dla lepszego efektu wizualnego możesz upiec buraki o różnych kolorach, np. czerwone i żółte.