Chrupiący karp z sosem koperkowym

  • 10 porcji | 60 min.
Planujesz podać karpia na kolację wigilijną? Panierowany, podsmażony na złoto karp, z sosem na bazie Majonezu Dekoracyjnego Winiary, to prosty przepis na smaczne święta.

Składniki

3 Kilogramy Karpie oczyszczone po 1.5 kg każdy
250 Gram Majonez Delikatny WINIARY
100 Gram Mąka
100 Gram Panko lub grubsza bułka tarta
1 Pęczek Koperek
1 Sztuka Cytryna
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Trochę Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. 1

    Do 150 g Majonezu Dekoracyjnego Winiary wsyp drobno posiekany koperek i wymieszaj.

  2. 2

    Dodaj startą skórkę i sok z połówki cytryny.

  3. 3

    Dopraw sos solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

  4. 4

    Karpia pokrój w dzwonka, posól i odstaw.

  5. 5

    Po 10 minutach opłucz rybę, wysusz ręcznikiem papierowym i oprósz mąką.

  6. 6

    Panieruj karpia, najpierw obtaczając w majonezie (po przygotowaniu sosu zostało ci 100 g), a następnie – w bułce tartej/panko, tak by panierka dokładnie pokryła każdy kawałek ryby.

  7. 7

    Smaż na rozgrzanym oleju, na patelni lub w rondelku, aż ryba będzie złotobrązowa.

  8. 8

    Po usmażeniu każdy kawałek odkładaj do odsączenia na papierowy ręcznik.

  9. 9

    Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem i ćwiartkami cytryny.