Chrupiący karp z sosem koperkowym
- 10 porcji | 60 min.
Składniki
3 Kilogramy Karpie oczyszczone po 1.5 kg każdy
250 Gram Majonez Delikatny WINIARY
100 Gram Mąka
100 Gram Panko lub grubsza bułka tarta
1 Pęczek Koperek
1 Sztuka Cytryna
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Trochę Olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
1
Do 150 g Majonezu Dekoracyjnego Winiary wsyp drobno posiekany koperek i wymieszaj.
-
2
Dodaj startą skórkę i sok z połówki cytryny.
-
3
Dopraw sos solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
-
4
Karpia pokrój w dzwonka, posól i odstaw.
-
5
Po 10 minutach opłucz rybę, wysusz ręcznikiem papierowym i oprósz mąką.
-
6
Panieruj karpia, najpierw obtaczając w majonezie (po przygotowaniu sosu zostało ci 100 g), a następnie – w bułce tartej/panko, tak by panierka dokładnie pokryła każdy kawałek ryby.
-
7
Smaż na rozgrzanym oleju, na patelni lub w rondelku, aż ryba będzie złotobrązowa.
-
8
Po usmażeniu każdy kawałek odkładaj do odsączenia na papierowy ręcznik.
-
9
Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem i ćwiartkami cytryny.