Jajka faszerowane krewetkami
- 12 porcji | 112 min.
Jajka faszerowane krewetkami
oraz pesto z orzeszków ziemnych, żółtek, startego parmezanu, natki pietruszki, majonezu i oliwy, podane ze smażonymi krewetkami marynowanymi w soku pomarańczowym z czosnkiem.Składniki
2 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
6 Sztuki Jajka
30 Gram Orzeszki ziemne solone
1/2 Pęczek Natka pietruszki
1 Łyżka Sok z cytryny
20 Gram Parmezan twardy lub pecorino
2 Sztuki Pomarańcze
1 Ząbek Czosnek
12 Sztuki Krewetki z ogonkami
1 Trochę Oliwa
1 Szczypta Sól
1 Trochę Pieprz
Sposób przygotowania
-
1
Jajka włóż do garnka z zimną wodą, zagotuj i odstaw z ognia na 12 minut. Po tym czasie jajka będą idealnie twarde i dzięki temu nie popękają. Zalej zimną wodą.
-
2
Jajka obierz, przekrój wzdłuż i wybierz żółtka. Przetrzyj żółtka przez sitko do miski, w której przygotujesz farsz.
-
3
Przygotuj pesto. Orzeszki, żółtka, starty ser, natkę, majonez, 2 łyżki oliwy umieść w misie miksującej blendera. Dopraw pieprzem i zmiksuj.
-
4
Krewetki obierz z pancerzyków i usuń jelita. Wyciśnij sok z pomarańczy do miski z oczyszczonymi krewetkami dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynuj przez godzinę. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni, przesmaż odsączone krewetki około 2 minut.
-
5
Jajka wypełnij pesto. Na każdym jajku ułóż po jednej krewetce.