Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

  • 4 porcje | 45 min.

Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

to nietypowa propozycja na Wielkanoc. Awokado w dojrzałej wersji świetnie nadaje się m.in. jako łatwa w przygotowaniu pasta, do nadziewania jajek. Pastę doskonale spoi dodatek Majonezu Dekoracyjnego Winiary. Sprawi on, że będzie ona miała kremową konsystencję. Chrupiące panierką jajka w tym wydaniu, z dodatkiem krewetek, będą elegancką przystawką na każdym odświętnym stole. Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami to tylko jedna z możliwości wykorzystania awokado. Sprawdź więcej przepisów z tym owocem w roli głównej na Winiary.pl!

Składniki

7 Sztuki Jajka
1 Sztuka Dojrzałe awokado
100 Gram Ugotowane krewetki koktajlowe
3 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
6 Łyżki Bułka tarta
4 Gałązki Kolendra lub natka pietruszki
1 Trochę Sól, pieprz
1 Trochę Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. 1

    Sześć jajek ugotuj na twardo, wystudź, obierz i przekrój na połówki. Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż do miski.

  2. 2

    Do żółtek dodaj awokado i dokładnie rozgnieć widelcem. Dopraw solą i pieprzem.

  3. 3

    Pozostałe jajko roztrzep w misce. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą.

  4. 4

    W małym rondelku rozgrzej olej. Połówki jajek panieruj najpierw w surowym jajku, a następnie w bułce i ostrożnie wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złocisty kolor, po czym wyjmuj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

  5. 5

    Miejsca po żółtkach w połówkach jajek wypełniaj wcześniej przygotowanym farszem.

  6. 6

    Na wierzchu każdego faszerowanego jajka układaj ugotowane lub odgrzane na patelni krewetki i dekoruj kolendrą lub natką pietruszki.