Jajka faszerowane pastą ze szpinakiem

  • 4 porcje | 28 min.
będą prawdziwą (i szybko znikającą) ozdobąTwojego odświętnego stołu. Przystawkę przygotujesz w zaledwie 25 minut. Szpinak w tej wersji - jako farsz do jajek ozdobionych rzeżuchą i jadalnymi kwiatami, polubią nawet najmłodsi. Na pewno uda Ci się zaciekawić ich możliwością wypróbowania jadalnych kwiatów - zdobiąc jajka faszerowane pastą ze szpinakiem, możesz sięgnąć po nasturcje, bratki, kwiaty mniszka lekarskiego lub... stokrotki.

Składniki

6 Sztuki Jajka
250 Gram Szpinak
2 Łyżki Oliwa z oliwek
1 Ząbek Czosnek
3 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Trochę Rzeżucha do dekoracji
1 Trochę Sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1

    Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i przekrój na połówki. Delikatnie wyjmij żółtka, przełóż do miski i dokładnie rozgnieć widelcem.

  2. 2

    Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przesmaż chwilę i dołóż szpinak.

  3. 3

    Mieszając, smaż szpinak kilka minut, aż listki zmiękną. Wystudź i drobniutko posiekaj.

  4. 4

    Szpinak przełóż do miski z rozgniecionymi żółtkami. Dodaj majonez, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Tak przygotowaną pastą wypełniaj miejsca po żółtkach w połówkach jajek.

  6. 6

    Przed podaniem posyp rzeżuchą. Wyjątkową dekoracją będą jadalne kwiaty.