Jajka w koszyczku serowym
- 4 porcje | 51 min.
Jajka w koszyczku serowym
to nowy i wyjątkowo efektowny pomysł na wielkanocną przekąskę. Spróbuj – to pyszne!Składniki
8 Sztuki Jajka przepiórcze
50 Gram Parmezan
1 paczka Kiełki lucerny lub inne kiełki
4 Łyżeczki Majonez Dekoracyjny Winiary
1/2 Litr Sok lub koncentrat z buraka
Sposób przygotowania
-
1
Jajka przepiórcze gotuj w osolonej wodzie przez 4 min, ostudź i obierz. Cztery jajka zalej sokiem buraka na 15 min. – zabarwią się na lekko różowy kolor. Jeżeli potrzymasz dłużej, kolor będzie bardziej intensywny.
-
2
Przygotuj papier do pieczenia – na każdy koszyczek potrzebujesz jeden kwadrat z papieru o wymiarach 10 x 10 cm.
-
3
Parmezan utrzyj drobno na tarce. Utarty ser wysypuj na papier do pieczenia tak, by uformować kółka, a następnie piecz przez 1 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
-
4
Kółka z rozpuszczonego sera ostudź lekko, aby nadal były elastyczne i dały przełożyć się na odwrócone kokilki lub małe miseczki – w ten sposób powstaną koszyczki. Po wystudzeniu, nakładaj do każdego koszyczka majonez, kiełki lucerny i jaja przepiórcze.