Jajka z chrupiącym boczkiem i suszonymi pomidorami
- 10 porcji | 52 min.
Jajka z chrupiącym boczkiem i suszonymi pomidorami
są wygodne do jedzenia, łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze – świetnie smakują. To właśnie dlatego zawsze cieszą się dużym powodzeniem. W najbliższe święta możesz przygotować ich więcej, a Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni. Przy okazji koniecznie wypróbuj nasz kolejny pomysł na klasykę w nowym wydaniu, czyli jajka faszerowane z chrupiącym boczkiem, Majonezem Dekoracyjnym Winiary i suszonymi pomidorami!Składniki
Sposób przygotowania
-
1
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i poprzekrawaj na połówki.
-
2
Oddziel żółtka od białek. Żółtka w osobnej misce rozgnieć widelcem na gładką i puszystą masę. Dodaj majonez, posiekany szczypiorek oraz drobno pokrojone suszone pomidory.
-
2
Boczek rozłóż płasko na blaszce do pieczenia, posyp odrobiną cukru i praż piekarniku, aż zrobi się rumiany i chrupiący.
-
4
Połowę boczku drobno posiekaj, a pozostałą część zostaw do dekoracji. Dodaj do farszu, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
-
5
Tak przygotowanym farszem wypełniaj połówki jajek.
-
6
Udekoruj wierzch każdego jajka połamanym boczkiem, szczypiorkiem i kawałkami suszonego pomidora.
-
7
Tip: Farsz z jajek idealnie sprawdzi się jako pasta do kanapek.