Jajka z zielonymi szparagami
- 10 porcji | 55 min.
Jajka z zielonymi szparagami
i dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, który podkręci smak przekąski, to nowoczesna odmiana na stole pełnym wielkanocnym klasyków. Jeśli znudziły Ci się już faszerowane jajka z majonezem, rybą czy pieczarkami, sięgnij po bardziej oryginalne rozwiązanie!Składniki
Sposób przygotowania
-
1
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i poprzekrawaj na połówki.
-
2
Oddziel żółtka od białek. Żółtka rozgnieć w osobnej misce widelcem na gładką masę. Dodaj majonez, posiekany szczypiorek oraz musztardę i wymieszaj.
-
3
Szparagi obierz z niejadalnych części i usuń twardą, zwłókniałą łodygę. Następnie obgotuj je przez około 5-10 min we wrzącej osolonej wodzie.
-
4
Po tym czasie szparagi osusz i zmiksuj z bułką tartą na gładką pastę (część szparagów możesz zachować do dekoracji). Dodaj do farszu i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
-
5
Tak przygotowanym farszem wypełnij połówki jajek, dekorując na końcu posiekanym szczypiorkiem i pozostałymi szparagami (opcjonalnie posyp zmielonym czerwonym pieprzem).
-
6
Tip: Aby usunąć twardą i zwłókniałą końcówkę, chwyć szparag w połowie długości i odłam twardą część – powinna łatwo pęknąć w odpowiednim miejscu. Końcówki szparagów są świetnym dodatkiem do bulionu. Zamiast miksować szparagi, możesz je pokroić w drobną kosteczkę i dodać do żółtek z majonezem. Jajka faszerowane z zielonymi szparagami możesz też podawać z uprażoną na chips szynką dojrzewającą lub wędzonym boczkiem.