Jajka z zielonymi szparagami

  • 10 porcji | 55 min.

Jajka z zielonymi szparagami

i dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, który podkręci smak przekąski, to nowoczesna odmiana na stole pełnym wielkanocnym klasyków. Jeśli znudziły Ci się już faszerowane jajka z majonezem, rybą czy pieczarkami, sięgnij po bardziej oryginalne rozwiązanie!

Składniki

12 Sztuki Jajka
250 Gram Zielone szparagi
1 Łyżka Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Pęczek Szczypiorek
1 1/2 Łyżka Bułka tarta
1 Łyżeczka Musztarda
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz czarny
1 Szczypta Pieprz czerwony

Sposób przygotowania

  1. 1

    Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i poprzekrawaj na połówki.

  2. 2

    Oddziel żółtka od białek. Żółtka rozgnieć w osobnej misce widelcem na gładką masę. Dodaj majonez, posiekany szczypiorek oraz musztardę i wymieszaj.

  3. 3

    Szparagi obierz z niejadalnych części i usuń twardą, zwłókniałą łodygę. Następnie obgotuj je przez około 5-10 min we wrzącej osolonej wodzie.

  4. 4

    Po tym czasie szparagi osusz i zmiksuj z bułką tartą na gładką pastę (część szparagów możesz zachować do dekoracji). Dodaj do farszu i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

  5. 5

    Tak przygotowanym farszem wypełnij połówki jajek, dekorując na końcu posiekanym szczypiorkiem i pozostałymi szparagami (opcjonalnie posyp zmielonym czerwonym pieprzem).

  6. 6

    Tip: Aby usunąć twardą i zwłókniałą końcówkę, chwyć szparag w połowie długości i odłam twardą część – powinna łatwo pęknąć w odpowiednim miejscu. Końcówki szparagów są świetnym dodatkiem do bulionu. Zamiast miksować szparagi, możesz je pokroić w drobną kosteczkę i dodać do żółtek z majonezem. Jajka faszerowane z zielonymi szparagami możesz też podawać z uprażoną na chips szynką dojrzewającą lub wędzonym boczkiem.