Marynowane jajka w kolorach wiosny
- 8 porcji | 8675 min.
Składniki
Sposób przygotowania
-
1
Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor pomarańczowy umieść w osobnych słoiku: 1 duża marchewka, 2 ząbki czosnku, 3 plastry surowego obranego buraka, szczypta szafranu
-
2
Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor żółty umieść w osobnych słoiku: 2 łyżki stołowe kurkumy, 6 plasterków imbiru (może być nieobrany), 8 ziarenek czarnego pieprzu
-
3
Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor fioletowy umieść w osobnych słoiku: 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty, 0,5 łyżeczki goździków lub kminku
-
4
Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor różowy umieść w osobnych słoiku: pozostała część buraka (z koloru pomarańczowego) pokrojona w plasterki, 3 liście laurowe, 1 obrana szalotka
-
5
Do każdego słoika włóż po 4 ugotowane na twardo i obrane jajka, a następnie całą zawartość zalej 0,5 litra wrzącej wody i 65 ml octu jabłkowego.
-
6
Aby jajka nabrały kolorów wiosny i smaku przypraw, trzymaj w marynacie przez dwa dni.
-
7
Jeśli lubisz bardziej intensywny smak – cztery do pięciu dni.
-
8
Jajka podawaj pokrojone na połówki, z sosem szczypiorkowym.