Marynowane jajka w kolorach wiosny

  • 8 porcji | 8675 min.
Wszyscy znamy zwyczaj malowania pisanek. Ale czy wiesz, że same jajka też mogą być kolorowe? Wystarczy kilka świeżych warzyw, garść przypraw i odrobina octu, a piękne barwy wiosny rozkwitną na Twoim stole. Kolorowe jajka na twardo na pewno wyróżnią się wśród świątecznych potraw i będą niezapomnianą atrakcją każdego wielkanocnego posiłku. Jako dodatek do tej wyjątkowej przekąski najlepiej sprawdzi się sos szczypiorkowy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY!

Składniki

8 Sztuki Jajko ugotowane na twardo
1 Sztuka Marchewka duża
2 Ząbki Czosnek
3 plastry Burak surowy obrany
1 Szczypta Szafran
2 Łyżki Kurkuma
6 plastry Imbir (może być nieobrany)
8 Sztuki Pieprz czarny
100 Gram Kapusta czerwona poszatkowana
1/2 Łyżeczka Goździki lub kminek
3 Liście Liść laurowy
1 Sztuka Szalotka obrana
4 czubate łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Pęczek Szczypiorek
1 Łyżeczka Sok z cytryny
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1

    Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor pomarańczowy umieść w osobnych słoiku: 1 duża marchewka, 2 ząbki czosnku, 3 plastry surowego obranego buraka, szczypta szafranu

  2. 2

    Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor żółty umieść w osobnych słoiku: 2 łyżki stołowe kurkumy, 6 plasterków imbiru (może być nieobrany), 8 ziarenek czarnego pieprzu

  3. 3

    Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor fioletowy umieść w osobnych słoiku: 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty, 0,5 łyżeczki goździków lub kminku

  4. 4

    Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor różowy umieść w osobnych słoiku: pozostała część buraka (z koloru pomarańczowego) pokrojona w plasterki, 3 liście laurowe, 1 obrana szalotka

  5. 5

    Do każdego słoika włóż po 4 ugotowane na twardo i obrane jajka, a następnie całą zawartość zalej 0,5 litra wrzącej wody i 65 ml octu jabłkowego.

  6. 6

    Aby jajka nabrały kolorów wiosny i smaku przypraw, trzymaj w marynacie przez dwa dni.

  7. 7

    Jeśli lubisz bardziej intensywny smak – cztery do pięciu dni.

  8. 8

    Jajka podawaj pokrojone na połówki, z sosem szczypiorkowym.