Mini babki majonezowe
- 12 | 60 min.
Składniki
Sposób przygotowania
-
1
Cytrynę umyj dokładnie i sparz wrzątkiem. Do oddzielnych naczyń zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
-
2
Białka jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj dalej, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaj Cukier wanilinowy WINIARY oraz żółtka i zmiksuj na jednolitą masę.
-
3
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia.
-
4
Suche składniki przesypuj stopniowo do mokrej masy i delikatnie wymieszaj.
-
5
Do otrzymanej masy dodaj jeszcze Majonez Dekoracyjny WINIARY i skórkę z cytryny. Ponownie wymieszaj.
-
6
Przełóż ciasto do formy/foremek do pieczenia w kształcie małych babek. Jeśli chcesz przygotować babeczki z borówkami, dodaj po kilka owoców do ciasta w foremkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 25 minut.
-
7
Po upieczeniu babek przygotuj lukier do dekoracji. Zmieszaj 2 łyżki soku z cytryny z 2 łyżkami wody. Do płynu dodawaj stopniowo cukier puder, cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
-
8
Wystudzone mini babki polej lukrem. Możesz je dodatkowo udekorować skórką z cytryny, pozostałymi borówkami lub – jak na zdjęciu - suszonymi płatkami róż. Śmiało możesz wykorzystać też kolorowe posypki.