Minipie z białą kiełbasą
- 8 porcji | 142 min.
minipie z białą kiełbasą
podane z Majonezem Dekoracyjnym Winiary, smakuje wyśmienicie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do ich przygotowania potrzebujesz białej kiełbasy - jednego z najpopularniejszych wielkanocnych klasyków. Wiadomo, że doskonale pasuje do żurku, ale może warto spróbować jej też w innych, mniej typowych połączeniach? Podawaj je jako wielkanocną przekąskę o dowolnej porze dnia.Zobacz naszą reklamę wielkanocną i zainspiruj się!
Składniki
Sposób przygotowania
-
1
Małe foremki do ciasta typu pie wysmaruj dokładnie masłem. Gotowe ciasto podziel na trzy części.
-
2
Dwie części rozwałkuj na grubość około ½ cm. Rozwałkowanym ciastem wyłóż foremki, a następnie umieść je w lodówce, by ciasto dobrze się schłodziło. Możesz je też zamrozić.
-
3
Białą kiełbasę wyjmij ze skórki i przełóż do miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, musztardę oraz majonez i wymieszaj.
-
4
Cebule posiekaj w drobną kostkę, a boczek – w wąskie paski. Podsmażaj na patelni, aż całość się przyrumieni.
-
5
Szpinak umyj i osusz, a następnie drobno posiekaj. Dodaj do boczku z cebulą i duś, aż zmięknie. Przestudź i dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.
-
6
Tak przygotowany farsz nakładaj na ciasto w foremkach.
-
7
Nakrywaj cienko rozwałkowanymi płatami ciasta i dokładnie sklejaj wzdłuż brzegów. Na wierzchu każdego pie zrób małe nacięcie nożem.
-
8
Piecz ok 30 min w temp 180°C. Podawaj z Majonezem Dekoracyjnym Winiary, na ciepło lub na zimno.
-
9
Tip: Jako nadzienie do ciasta typu pie możesz też wykorzystać np. konfiturę z czerwonej cebuli, ser żółty lub pleśniowy. Pie możesz przygotować w różnych wersjach, w zależności od dostępności produktów.