Naleśniki - Sakiewki z farszem
- 12 porcji | 115 min.
Składniki
Sposób przygotowania
-
1
Mleko z wodą, jajko, mąkę, łyżkę majonezu i szczyptę soli zmiksuj razem na jednolite ciasto. Połowę tak przygotowanego ciasta przelej do osobnego naczynia. Dodaj zblanszowany i posiekany szpinak i zmiksuj jeszcze raz. Następnie, na rozgrzanej teflonowej patelni, usmaż naleśniki, z każdego rodzaju ciasta osobno. Ponieważ w cieście jest majonez – nie musisz używać tłuszczu do smażenia.
-
2
Piersi kurczaka pokrój w cienkie paski. Podsmaż je na oleju, na rozgrzanej patelni. Następnie – dorzuć cebulę i pieczarki pokrojone w drobną kostkę oraz posiekany czosnek. Smaż wszystko razem 10 minut. Namoczone uprzednio grzyby posiekaj i dołóż na patelnię. Dolej wodę, pozostałą z namaczania grzybów (pamiętaj, by przecedzić ją przez gazę). Duś farsz do momentu, aż woda wyparuje. Dopraw solą, pieprzem i odstaw do ostygnięcia.
-
3
Naleśniki, zwykłe i szpinakowe, smaruj z jednej strony majonezem, układaj na każdym porcję farszu, posypuj cheddarem, startym na tarce o grubych oczkach, po czym – składaj w sakiewki. Każdą sakiewkę związuj łodyżką szczypiorku lub niepalnym sznureczkiem. Tak przygotowane sakiewki układaj w żaroodpornym naczyniu, wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz 10-12 minut w 180°C. Majonez sprawi, że sakiewki nie będą przywierać do naczynia, za to ładnie się przyrumienią.
-
4
Sakiewki z naleśników zwykłych i szpinakowych podawaj poukładane naprzemiennie na półmisku. Przed podaniem, możesz zamienić niepalny sznureczek, którym przewiązane są sakiewki, na bardziej dekoracyjny, kolorowy.