Babka z kakao

  • 12 porcji | 80 min.
Zakręcona

babka z kakao

z dodatkiem majonezu, polana przepysznym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.

Składniki

150 Gram Majonez Dekoracyjny Winiary
1 opakowanie Cukier wanilinowy WINIARY
1 Łyżeczka Proszek do pieczenia
4 Sztuki Jajka
3/4 Szklanka Cukier
1/2 Szklanka Mąka ziemniaczana
1/2 Szklanka Mąka pszenna
1 Łyżeczka Kakao ciemne
1 Szklanka Likier jajeczny (adwokat)
5 Krople Aromat pomarańczowy
200 Gram Cukier puder
3 Łyżki Sok z cytryny
4 Łyżki Wrząca woda

Sposób przygotowania

  1. 1

    Piekarnik rozgrzej do 175°C.

  2. 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodaj cukier, cukier wanilinowy i ubijaj dalej z cukrem na sztywną pianę, połącz z żółtkami.

  3. 3

    Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i stopniowo połącz z masą jajeczną. Masę połącz z majonezem, dokładnie wymieszaj.

  4. 4

    Formę z kominkiem posmaruj masłem i posyp bułka tartą. Wyłóż 3/4 masy białej.

  5. 5

    Pozostałą masę wymieszaj z kakao i rozłóż na białej masie, zamieszaj delikatnie widelcem w głąb.

  6. 6

    Piecz 40 minut w temp. 170°-180°C.

  7. 7

    Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wrzącą wiodą i sokiem z cytryny. Posmaruj nim ciepłą babkę.