Babka z kakao
- 12 porcji | 80 min.
babka z kakao
z dodatkiem majonezu, polana przepysznym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.Składniki
150 Gram Majonez Dekoracyjny Winiary
1 opakowanie Cukier wanilinowy WINIARY
1 Łyżeczka Proszek do pieczenia
4 Sztuki Jajka
3/4 Szklanka Cukier
1/2 Szklanka Mąka ziemniaczana
1/2 Szklanka Mąka pszenna
1 Łyżeczka Kakao ciemne
1 Szklanka Likier jajeczny (adwokat)
5 Krople Aromat pomarańczowy
200 Gram Cukier puder
3 Łyżki Sok z cytryny
4 Łyżki Wrząca woda
Sposób przygotowania
-
1
Piekarnik rozgrzej do 175°C.
-
2
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodaj cukier, cukier wanilinowy i ubijaj dalej z cukrem na sztywną pianę, połącz z żółtkami.
-
3
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i stopniowo połącz z masą jajeczną. Masę połącz z majonezem, dokładnie wymieszaj.
-
4
Formę z kominkiem posmaruj masłem i posyp bułka tartą. Wyłóż 3/4 masy białej.
-
5
Pozostałą masę wymieszaj z kakao i rozłóż na białej masie, zamieszaj delikatnie widelcem w głąb.
-
6
Piecz 40 minut w temp. 170°-180°C.
-
7
Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wrzącą wiodą i sokiem z cytryny. Posmaruj nim ciepłą babkę.