Tort czekoladowy z solonymi pistacjami i karmelem

  • 24 porcje | 210 min.

Tort czekoladowy z solonymi pistacjami i karmelem

zrobisz z pomocą Majonezu Dekoracyjnego Winiary. Dzięki niemu ciasto będzie pulchne i wilgotne.

Składniki

1 1/2 Szklanka Majonez
2 2/3 Szklanki Mąka tortowa
3/4 Szklanka Kakao
2 Łyżeczki Proszek do pieczenia
1/3 Łyżeczka Soda
4 Sztuki Jajka
1 1/2 Szklanka Cukier
1 1/2 Szklanka Woda
1 Szczypta Sól
200 Gram Pistacje solone pokruszone
200 Gram Masło
400 Gram Czekolada gorzka
1/4 Szklanka Woda
3/4 Szklanka Cukier
250 Mililitry Śmietana 30%

Sposób przygotowania

  1. 1

    Jajka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach. Następnie dodaj majonez, mieszaj jeszcze przez chwilę do połączenia składników. Pod koniec dodaj wodę i dalej miksuj.

  2. 2

    Mąkę przesiej z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Połącz suche składniki z mokrymi mieszając mikserem do połączenia się składników.

  3. 3

    Przygotuj tortownicę o średnicy 28cm. Spód wyłóż papierem, a boki wysmaruj masłem. Piecz w 160 -170 stopniach przez około 50 min do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.

  4. 4

    Ostudź następnie rozetnij ciasto nitką lub ostrym długim nożem na trzy części.

  5. 5

    Czekoladę połam i włóż do większej miseczki.

  6. 6

    Cukier zagotuj z wodą do momentu aż osiągnie złotawy kolor, następnie dodaj śmietanę. Mieszając gotuj jeszcze przez chwilę do momentu aż składniki się połączą i powstanie gładki karmel.

  7. 7

    Karmel przelej do czekolady, całość mieszaj aż powstanie gładki krem. Odstaw do wystudzenia na około 20-30 minut.

  8. 8

    Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach na puszysty krem, dodaj je łyżką do masy czekoladowo-karmelowej.

  9. 9

    Następnie dodaj pokruszone pistacje, wymieszaj wszystko łyżką.

  10. 0

    Krem podziel na cztery części. 3 częściami przełóż blaty następnie posmaruj kremem tort z zewnątrz.

  11. 1

    Górę tortu możesz obsypać pokruszonymi pistacjami. Podawaj schłodzony.