Babeczki majonezowe z kolorową posypką

  • 24 porcji | 90 min.

Babeczki majonezowe z kolorową posypką

to smakowity deser, jaki możesz przygotować z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Jest on niezastąpiony jako składnik sałatek, przekąsek, sosów i dipów. Teraz możesz łatwo przekonać się, że może być także idealnym składnikiem deserów. Po prostu wypróbuj nasz przepis na lekkie babeczki majonezowe z puszystym kremem czekoladowym. Przyozdobione kolorową posypką będą wyglądały wyjątkowo słodko i apetycznie. Babeczki majonezowe jako niecodzienny deser? Pysznie!

Składniki

3 Łyżki Majonez Dekoracyjny WINIARY
1 opakowanie Cukier wanilinowy WINIARY
3/4 Łyżeczka Proszek do pieczenia
3 Sztuki Jajka
170 Gram Cukier
85 Gram Mąka ziemniaczana
85 Gram Mąka pszenna
1 Sztuka Skórka otarta ze sparzonej wrzątkiem cytryny
500 Mililitry Śmietana 30%
2 Łyżki Majonez Dekoracyjny WINIARY
150 Gram Mascarpone
3 Łyżki Kakao
1 Trochę Kolorowa posypka gotowa

Sposób przygotowania

  1. 1

    Piekarnik rozgrzej do 170°C

  2. 2

    Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, wsyp cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.

  3. 3

    Dodaj cukier wanilinowy i żółtka. Wymieszaj. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia.

  4. 4

    Do masy jajecznej dodawaj stopniowo suche składniki, a następnie majonez, delikatnie mieszając.

  5. 5

    Przełóż ciasto do foremek, napełniając je do połowy wysokości. Piecz 25 minut.

  6. 6

    Śmietankę ubij, dodaj mascarpone i kakao. Wymieszaj delikatnie.

  7. 7

    Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na przestudzone babeczki.

  8. 8

    Na koniec udekoruj babeczki kolorową posypką.