Pieczone żeberka wieprzowe marynowane
- 12 porcji | 1610 min.
Pieczone żeberka wieprzowe marynowane
z majonezem i koncentratem pomidorowym, cebulą oraz czosnkiem. Doprawione liściem laurowym, rozmarynem, cukrem trzcinowym, pieprzem i solą.Składniki
200 Gram Majonez Dekoracyjny Winiary
150 Gram Koncentrat pomidorowy lub pasta pomidorowa (200 ml )
3 Kilogramy Żeberka wieprzowe
1 Sztuka Cebula biała
2 Ząbki Czosnek
4 Sztuki Liść laurowy
2 Gałązki Rozmaryn
1 Łyżeczka Pieprz czarny
1 Łyżeczka Cukier trzcinowy
1 Trochę Sól
Sposób przygotowania
-
1
Żeberka oczyść i pokrój, tak jak lubisz. Umieść w głębokim naczyniu.
-
2
Przygotuj miskę do marynowania żeberek. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
-
3
Połącz w misce wszystkie pozostałe składniki marynaty, dodaj czosnek, cebulę i dokładnie wymieszaj.
-
4
Do tak przygotowanej marynaty włóż żeberka i dokładnie wymasuj mięso. Odstaw do lodówki na całą noc.
-
5
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozłóż żeberka razem z marynatą w rękawie do pieczenia.
-
6
Piecz przez 2 godziny, następnie rozetnij rękaw. Zwiększ temperaturę do 200 stopni C i zapiekaj żeberka jeszcze około 10-15 min do momentu, aż się ładnie przypieką.