Rolowany, pieczony karczek wieprzowy
- 8 porcji | 130 min.
Rolowany, pieczony karczek wieprzowy
nacierany oliwą, oprószony solą i pieprzem, pieczony w glazurze z majonezu, miodu, Maggi i musztardy.Składniki
2 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1.5 Kilogramy Karkówka wieprzowa
80 Gram Miód
80 Gram Musztarda
50 Mililitry Przyprawa w płynie MAGGI
1 1/2 Łyżka Sól
80 Gram Pieprz
1 Trochę Oliwa
Sposób przygotowania
-
1
Karkówkę zwiąż dokładnie naturalnym sznurkiem, tak aby w przekroju była okrągła. Natrzyj mięso oliwą i oprósz solą z każdej strony.
-
2
Pieprz rozsyp na blacie lub dużej desce. Używając wałka do ciasta rozkrusz ziarenka pieprzu. Rozłóż pokruszony pieprz na desce i rolując, obtocz karkówkę dokładnie z każdej strony, tak aby cała była równomiernie pokryta pieprzem.
-
3
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Ułóż karkówkę na blaszce z kratką i piecz przez 1,5 godziny.
-
4
W tym czasie przygotuj glazurę. Wymieszaj ze sobą majonez, miód, Maggi i musztardę.
-
5
Po półtorej godziny wyciągnij mięso, zdejmij delikatnie sznurek. Polej karkówkę dokładnie glazurą i zapiekaj jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.