Pieczone warzywa korzeniowe

  • 4 Porcje | 45 min.

Składniki

4 Sztuki Marchewka
3 Sztuki Pietruszka
3 Sztuki Pasternak
2 Łyżki Oliwa
5 Łyżeczki Miód
2 Gałązki Tymianek świeży
1 Trochę Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1

    Warzywa pokrój na ćwiartki. Skrop miodem i oliwą i dokładnie wymieszaj.

  2. 2

    Dodaj tymianek oraz sól i pieprz i wymieszaj raz jeszcze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 min.

  3. 3

    Aby przygotować sos – do miski wyciśnij ząbek czosnku (opcjonalnie). Dodaj majonez Winiary. Natkę pietruszki i kolendrę drobno posiekaj i dodaj do majonezu. Zetrzyj skórkę z cytryny, a następnie wyciśnij z niej sok i razem dodaj do majonezu. Całość dopraw miodem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

  4. 4

    Podawaj z prażonymi pistacjami i sosem majonezowym.