Jajka faszerowane tuńczykiem na sianku z pora
- 12 Porcji | 30 min.
Składniki
Sposób przygotowania
-
1
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Następnie wystudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.
-
2
Każde jajko przekrój wzdłuż, na pół. Oddziel żółtka od białek.
-
3
Żółtka przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub dokładnie rozgnieć widelcem.
-
4
Tuńczyka odcedź z zalewy i rozdrobnij przy pomocy widelca. Dodaj do żółtek.
-
5
Następnie dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i musztardę. Tak przygotowany farsz dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.
-
6
Pora potnij na około 10 cm kawałki, a następnie pokrój je w cienkie słupki.
-
7
Do rondelka wlej olej (tyle, aby sięgał co najmniej 2 cm wysokości naczynia). Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj partiami pokrojonego pora i smaż, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Następnie wyłóż go na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. („Sianko” z pora możesz przygotować również w mikrofalówce, skrapiając pokrojone warzywo oliwą i podgrzewając około 3 minuty z mocą 1000 W.)
-
8
Połówki białek wypełnij wcześniej przygotowanym farszem i ułóż na „sianku” z usmażonego pora. Udekoruj koperkiem lub ulubionymi kiełkami.