Sałatka jarzynowa na cieście kruchym lub francuskim
- 4 porcje | 145 min.
Składniki
Sposób przygotowania
-
e
Przygotuj talerz, który można włożyć do piekarnika razem z ciastem.
-
2
2/3 porcji ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i ułóż na talerzu wysmarowanym masłem, tak aby cały talerz był zakryty. Zrób widelcem dziurki w cieście, połóż na nim kawałek papieru do pieczenia i przysyp z wierzchu suchym grochem – dzięki temu półmisek z ciasta po upieczeniu będzie równy.
-
3
Z pozostałej części ciasta uformuj dekoracje – warkocz oraz gwiazdy. Gwiazdy doklej do rantów talerza, posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz całość 15-20 minut w temperaturze 180°C. Na koniec doklej warkocz z ciasta, posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz jeszcze 10 minut.
-
4
Na półmisku z ciasta podawaj sałatkę warzywną, przygotowaną według ulubionego przepisu.
-
e
Jeżeli masz więcej czasu i chęci, możesz do dekoracji talerza użyć wytrawnego ciasta kruchego.
-
6
Do przesianej mąki dodaj sól, a następnie wmieszaj miękkie masło, żółtko, śmietanę i wodę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolicie gładkie.
-
7
Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
-
8
Wyjmij ciasto, 2/3 porcji delikatnie rozwałkuj i ułóż na talerzu wysmarowanym masłem, tak aby cały talerz był zakryty. Zrób widelcem dziurki w cieście, połóż na nim kawałek papieru do pieczenia i przysyp z wierzchu suchym grochem – dzięki temu półmisek z ciasta po upieczeniu będzie równy.
-
9
Z pozostałej 1/3 części ciasta uformuj dekoracje – warkocz oraz gwiazdy. Ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia, następnie przykryj drugim kawałkiem papieru i ustaw na nich cięższą blaszkę (lub inne dociążenie), aby dekoracje nie zmieniły kształtu podczas pieczenia.
-
0
Piecz półmisek i dekoracje w temp. 180°C przez 15 minut.
-
1
Po tym czasie zdejmij z półmiska i dekoracji papier oraz obciążenie. Półmisek z ciasta posmaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem. Dekoracje z ciasta posmaruj jajkiem ze wszystkich stron i ułóż na półmisku. Jajko spowoduje, że dekoracje dobrze się przykleją, a półmisek z ciasta będzie lśniący.
-
2
Dopiekaj całość jeszcze przez 4 minuty.