Jajka faszerowane z awokado oprószone rzeżuchą i papryczką chili

  • 10 porcji | 40 min.

Jajka faszerowane z awokado oprószone rzeżuchą i papryczką chili

to obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Na pewno nie raz zdarzyło Ci się je przyrządzać według własnego, sprawdzonego przepisu. Jeśli w tym roku chcesz zaskoczyć bliskich zupełnie nową wersją tej klasycznej przekąski – mamy świetny pomysł! Jajka faszerowane awokado z wiosennym akcentem w postaci rzeżuchy i szczypiorku, podawane z Majonezem Dekoracyjnym Winiary i posypane papryczką chili. Wielkanocne, wiosenne… Po prostu pyszne!
Majonez Dekoracyjny Winiary to od wielu lat źródło kulinarnej inspiracji, na co dzień i od święta.
Wypróbuj nasze przepisy na wielkanocne pyszności, a może wejdą na stałe do Twojego świątecznego repertuaru!

Zobacz naszą nową, wielkanocną reklamę!

Składniki

12 Sztuki Jajka
2 Sztuki Dojrzałe awokado
3 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Łyżki Twaróg mielony gęsty lub twarożek kanapkowy
1 Trochę Sok z cytryny
1 Płaska łyżka Bułka tarta
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Trochę Rzeżucha
1 Trochę Papryczka chili

Sposób przygotowania

  1. 1

    Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i poprzekrawaj na połówki. Oddziel żółtka od białek.

  2. 2

    Awokado obierz i usuń pestkę. Miąższ pokrój w dużą kostkę i wrzuć do malaksera. Dodaj majonez, żółtka, sok z cytryny, twarożek i bułkę tartą. Miksuj całość, aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą i pieprzem.

  3. 3

    Tak przygotowanym farszem wypełniaj połówki jajek, obficie posyp rzeżuchą oraz papryczką chili (wedle uznania).

  4. 4

    Tip: Awokado ma tendencję do lekkiego odbarwiania. Aby temu zapobiec, wystarczy skropić je sokiem z cytryny. Podobnie jajka faszerowane z awokado można delikatnie skropić sokiem z cytryny, aby dłużej zachowały kolor. Zamiast rzeżuchy możesz do dekoracji jajek faszerowanych wykorzystać także kiełki np. rzodkiewki, które mają równie ostry smak, jak rzeżucha. Dla wielbicieli subtelnych smaków polecamy kiełki, które są delikatniejsze w smaku. Farsz z żółtek i awokado świetnie sprawdzi się również jako pasta do kanapek.