Babka cytrynowa z majonezem

  • 6 porcji | 73 min.

Babka cytrynowa z majonezem

pachnie cudownie - upiecz ją i sprawdź we własnym domu! Cudowny zapach świeżo pieczonych ciast to nieodłączny element przygotowań do świąt. Pysznych wypieków nigdy dość, dlatego w tym roku do swojej listy ciast koniecznie musisz dodać babkę cytrynową z Majonezem Dekoracyjnym Winiary według naszego przepisu. Pięknie udekorowana, będzie zdobiła świąteczny stół aż do chwili, gdy rozprawią się z nią Twoje domowe łasuchy.
Majonez Dekoracyjny Winiary to od wielu lat źródło kulinarnej inspiracji, na co dzień i od święta.
Wypróbuj nasze przepisy na wielkanocne pyszności, a może wejdą na stałe do Twojego świątecznego repertuaru!

Składniki

4 Sztuki Jajka
4 Łyżki Majonez Dekoracyjny WINIARY
3/4 Szklanka Cukier
1 1/2 Łyżeczka Proszek do pieczenia
1 Sztuka Starta skórka z cytryny
1/2 Szklanka Mąka pszenna
1/2 Szklanka Mąka ziemniaczana
1 opakowanie Cukier wanilinowy WINIARY
1 Trochę Masło
1 Trochę Tymianek świeży
1 Trochę Cukier puder
1 Trochę Sok z cytryny
1 Trochę Skórka z cytryny

Sposób przygotowania

  1. 1

    Białka ubijaj z cukrem, aż cukier się rozpuści, a piana z białek będzie sztywna. Dodaj cukier wanilinowy, żółtka i wymieszaj.

  2. 2

    Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodawaj stopniowo do ubitej piany. Delikatnie wymieszaj.

  3. 3

    Następnie dodaj majonez i jeszcze raz wymieszaj.

  4. 4

    Przełóż ciasto do formy i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.

  5. 5

    Na koniec polej babę lukrem, utartym z cukru pudru i soku z cytryny.

  6. 6

    Tip: Do dekoracji babki wielkanocnej możesz wykorzystać dowolne dodatki – np. owoce – świeże, kandyzowane lub suszone, bakalie, kolorowe posypki, czekoladę, marcepan czy ulubione wielkanocne mini słodycze. Zamiast cytryny, do ciasta i do dekoracji możesz wykorzystać sok i skórkę pomarańczową lub z limonki. Jeżeli chcesz, aby Twoja babka miała wiosenny, zielony kolor, możesz dodać do niej 1 łyżkę japońskiej mielonej herbaty matcha. Dzięki temu ciasto zyska także ciekawy smak.