Babka cytrynowa z majonezem
- 6 porcji | 73 min.
Babka cytrynowa z majonezem
pachnie cudownie - upiecz ją i sprawdź we własnym domu! Cudowny zapach świeżo pieczonych ciast to nieodłączny element przygotowań do świąt. Pysznych wypieków nigdy dość, dlatego w tym roku do swojej listy ciast koniecznie musisz dodać babkę cytrynową z Majonezem Dekoracyjnym Winiary według naszego przepisu. Pięknie udekorowana, będzie zdobiła świąteczny stół aż do chwili, gdy rozprawią się z nią Twoje domowe łasuchy.Majonez Dekoracyjny Winiary to od wielu lat źródło kulinarnej inspiracji, na co dzień i od święta.
Wypróbuj nasze przepisy na wielkanocne pyszności, a może wejdą na stałe do Twojego świątecznego repertuaru!
Składniki
Sposób przygotowania
-
1
Białka ubijaj z cukrem, aż cukier się rozpuści, a piana z białek będzie sztywna. Dodaj cukier wanilinowy, żółtka i wymieszaj.
-
2
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodawaj stopniowo do ubitej piany. Delikatnie wymieszaj.
-
3
Następnie dodaj majonez i jeszcze raz wymieszaj.
-
4
Przełóż ciasto do formy i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
-
5
Na koniec polej babę lukrem, utartym z cukru pudru i soku z cytryny.
-
6
Tip: Do dekoracji babki wielkanocnej możesz wykorzystać dowolne dodatki – np. owoce – świeże, kandyzowane lub suszone, bakalie, kolorowe posypki, czekoladę, marcepan czy ulubione wielkanocne mini słodycze. Zamiast cytryny, do ciasta i do dekoracji możesz wykorzystać sok i skórkę pomarańczową lub z limonki. Jeżeli chcesz, aby Twoja babka miała wiosenny, zielony kolor, możesz dodać do niej 1 łyżkę japońskiej mielonej herbaty matcha. Dzięki temu ciasto zyska także ciekawy smak.