Pieczona pierś kaczki pod skorupką z pistacji i natki pietruszki
- 2 porcje | 100 min.
Pieczona pierś kaczki pod skorupką z pistacji i natki pietruszki
, tymiankiem oraz skórką z cytryny.Składniki
1 Łyżka Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Sztuki Filet z kaczki
50 Gram Pistacje
2 Łyżki Tymianek świeży
1 Łyżeczka Skórka z cytryny
4 Łyżki Natka pietruszki
1 Trochę Sól
1 Trochę Pieprz
1 Trochę Oliwa
Sposób przygotowania
-
1
Pierś kaczki oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni. Obsmaż kaczkę z każdej strony, aby zamknąć soki w środku. Odstaw.
-
2
Przygotuj posypkę. Pistacje, tymianek, pietruszkę, skórkę cytryny zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Pamiętaj, że pistacje są już słone.
-
3
Piersi kaczki pokryj przy użyciu pędzla od góry majonezem, tak aby posypka mogła się na niej utrzymać podczas pieczenia.
-
4
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Zapiekaj piersi okryte posypką około 20-25 minut. Pierś w środku ma być jeszcze różowa, ale nie surowa. Przed podaniem odstaw kaczkę na 7-10 min, aby mięso odpoczęło i związało wszystkie soki w środku.