Pieczona pierś kaczki pod skorupką z pistacji i natki pietruszki

  • 2 porcje | 100 min.

Pieczona pierś kaczki pod skorupką z pistacji i natki pietruszki

, tymiankiem oraz skórką z cytryny.

Składniki

1 Łyżka Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Sztuki Filet z kaczki
50 Gram Pistacje
2 Łyżki Tymianek świeży
1 Łyżeczka Skórka z cytryny
4 Łyżki Natka pietruszki
1 Trochę Sól
1 Trochę Pieprz
1 Trochę Oliwa

Sposób przygotowania

  1. 1

    Pierś kaczki oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni. Obsmaż kaczkę z każdej strony, aby zamknąć soki w środku. Odstaw.

  2. 2

    Przygotuj posypkę. Pistacje, tymianek, pietruszkę, skórkę cytryny zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Pamiętaj, że pistacje są już słone.

  3. 3

    Piersi kaczki pokryj przy użyciu pędzla od góry majonezem, tak aby posypka mogła się na niej utrzymać podczas pieczenia.

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Zapiekaj piersi okryte posypką około 20-25 minut. Pierś w środku ma być jeszcze różowa, ale nie surowa. Przed podaniem odstaw kaczkę na 7-10 min, aby mięso odpoczęło i związało wszystkie soki w środku.