Pieczone warzywa korzeniowe
- 4 Porcje | 45 min.
Składniki
4 Sztuki Marchewka
3 Sztuki Pietruszka
3 Sztuki Pasternak
2 Łyżki Oliwa
5 Łyżeczki Miód
2 Gałązki Tymianek świeży
1 Trochę Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
-
1
Warzywa pokrój na ćwiartki. Skrop miodem i oliwą i dokładnie wymieszaj.
-
2
Dodaj tymianek oraz sól i pieprz i wymieszaj raz jeszcze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 min.
-
3
Aby przygotować sos – do miski wyciśnij ząbek czosnku (opcjonalnie). Dodaj majonez Winiary. Natkę pietruszki i kolendrę drobno posiekaj i dodaj do majonezu. Zetrzyj skórkę z cytryny, a następnie wyciśnij z niej sok i razem dodaj do majonezu. Całość dopraw miodem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
-
4
Podawaj z prażonymi pistacjami i sosem majonezowym.