Piernik z wiśniową konfiturą czekoladową i bitą śmietaną
- 12 porcji | 220 min.
piernik z wiśniową konfiturą czekoladową i bitą śmietaną
.Składniki
Sposób przygotowania
-
1
Jajka cukier oraz majonez utrzyj mikserem na jednolitą masę. Mąkę przesiej do miski z kakao, sodą, solą i przyprawą do piernika. Czekoladę grubo przesiekaj nożem tak, aby po upieczeniu czekolada była wyczuwalna w cieście. Połącz suche składniki z mokrymi w mikserze, na końcu dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.
-
2
Przygotuj tortownicę o średnicy około 26 cm. Dół wyłóż papierem do pieczenia, a boki przesmaruj masłem. Wlej ciasto do formy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 50 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto i wyrównaj ostrym nożem lub nitką, żeby było płaskie.
-
3
Konfiturę wiśniową przełóż do rondelka i zagotuj, dodaj nasiona z laski wanilii i sama laskę (lub cukier wanilinowy). Zetrzyj do rondelka skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok. Dodaj alkohol i sól. Całość gotuj na małym ogniu w celu zagęszczenia całości, a następnie wystudź.
-
4
Śmietanę ubij z cukrem w mikserze.
-
5
Rozsmaruj polewę z konfitury na wcześniej upieczonym cieście. Śmietanę wyłóż na wiśnie, zetrzyj na tarce czekoladę i posyp nią całość. UWAGA- ciasto przechowuj w lodówce przed podaniem.