Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

  • 8 porcji | 250 min.
Pieczone

polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

(marynacie z majonezu, musztardy i szałwii), owinięte szynką parmeńską lub serrano z dodatkiem młodych gruszek.

Składniki

2 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1/2 Kostka Bulion drobiowy WINIARY
2 Sztuki Polędwiczki wieprzowe
1 Łyżka Musztarda
2 Łyżki Szałwia świeża posiekana
15 plastry Szynka parmeńska lub serrano
2 Główki Czosnek młody
3 Sztuki Gruszki
2 Sztuki Czerwona cebula
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Trochę Oliwa

Sposób przygotowania

  1. 1

    Polędwiczki oczyść z błon. Oprósz solą i pieprzem.

  2. 2

    Przygotuj marynatę. Wymieszaj majonez z szałwią i musztardą.

  3. 3

    Natrzyj marynatą polędwiczki i odstaw do lodówki na 3 godziny.

  4. 4

    Przekrój gruszki na cztery części (ze skórką i gniazdami nasiennymi), cebulę obierz i pokrój w ósemki, główki czosnku przekrój w poprzek. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i oprósz pieprzem.

  5. 5

    Rozgrzej patelnie z oliwą. Owiń polędwiczki szynką i obsmaż na patelni.

  6. 6

    Przygotuj 150ml bulionu.

  7. 7

    Polędwiczki ułóż we wcześniej przygotowanym naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 25-30 minut.

  8. 8

    Podawaj z pieczonymi dodatkami oraz odrobiną sosu, która się wytworzy podczas pieczenia.