Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie
- 8 porcji | 250 min.
polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie
(marynacie z majonezu, musztardy i szałwii), owinięte szynką parmeńską lub serrano z dodatkiem młodych gruszek.Składniki
2 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1/2 Kostka Bulion drobiowy WINIARY
2 Sztuki Polędwiczki wieprzowe
1 Łyżka Musztarda
2 Łyżki Szałwia świeża posiekana
15 plastry Szynka parmeńska lub serrano
2 Główki Czosnek młody
3 Sztuki Gruszki
2 Sztuki Czerwona cebula
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Trochę Oliwa
Sposób przygotowania
-
1
Polędwiczki oczyść z błon. Oprósz solą i pieprzem.
-
2
Przygotuj marynatę. Wymieszaj majonez z szałwią i musztardą.
-
3
Natrzyj marynatą polędwiczki i odstaw do lodówki na 3 godziny.
-
4
Przekrój gruszki na cztery części (ze skórką i gniazdami nasiennymi), cebulę obierz i pokrój w ósemki, główki czosnku przekrój w poprzek. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i oprósz pieprzem.
-
5
Rozgrzej patelnie z oliwą. Owiń polędwiczki szynką i obsmaż na patelni.
-
6
Przygotuj 150ml bulionu.
-
7
Polędwiczki ułóż we wcześniej przygotowanym naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 25-30 minut.
-
8
Podawaj z pieczonymi dodatkami oraz odrobiną sosu, która się wytworzy podczas pieczenia.