Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

  • 8 porcji | 130 min.

Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

nacierany oliwą, oprószony solą i pieprzem, pieczony w glazurze z majonezu, miodu, Maggi i musztardy.

Składniki

2 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1.5 Kilogramy Karkówka wieprzowa
80 Gram Miód
80 Gram Musztarda
50 Mililitry Przyprawa w płynie MAGGI
1 1/2 Łyżka Sól
80 Gram Pieprz
1 Trochę Oliwa

Sposób przygotowania

  1. 1

    Karkówkę zwiąż dokładnie naturalnym sznurkiem, tak aby w przekroju była okrągła. Natrzyj mięso oliwą i oprósz solą z każdej strony.

  2. 2

    Pieprz rozsyp na blacie lub dużej desce. Używając wałka do ciasta rozkrusz ziarenka pieprzu. Rozłóż pokruszony pieprz na desce i rolując, obtocz karkówkę dokładnie z każdej strony, tak aby cała była równomiernie pokryta pieprzem.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Ułóż karkówkę na blaszce z kratką i piecz przez 1,5 godziny.

  4. 4

    W tym czasie przygotuj glazurę. Wymieszaj ze sobą majonez, miód, Maggi i musztardę.

  5. 5

    Po półtorej godziny wyciągnij mięso, zdejmij delikatnie sznurek. Polej karkówkę dokładnie glazurą i zapiekaj jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.