Łosoś pieczony w papilotach

  • 4 porcje | 185 min.

Łosoś pieczony w papilotach

z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY będzie nieodłącznym elementem tradycyjnych domowych świąt. Sięgnij po słoik Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i otwórz się na świąteczne inspiracje kulinarne!
Pachnące i soczyste pomarańcze, aromatyczne goździki czy rodzynki to składniki, które potrafią szybko wyczarować atmosferę świąt. To właśnie one sprawiają, że nasz przepis tak dobrze komponuje się z bożonarodzeniowym menu. Bogatym smakiem łososia w pomarańczach możesz cieszyć się także na co dzień. Podany na rodzinnym obiedzie jako danie główne, na pewno spotka się z entuzjastycznym przyjęciem Twoich bliskich!

Składniki

600 Gram Filet łososia ze skórą
6 Łyżki Słodki sos sojowy
2 Łyżki Sos chili słodki
4 Płaskie łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
4 Sztuki Goździki
4 Sztuki Ziele angielskie
2 Gram 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 Sztuki Pomarańcze
1 Trochę Rodzynki

Sposób przygotowania

  1. 1

    Łososia pokrój na 4 równe części i przełóż do miski. W oddzielnym naczyniu wymieszaj sos sojowy, sos chili i majonez. Całość przelej do miski z rybą i odstaw do marynowania na około 2 godziny do lodówki.

  2. 2

    Goździki i ziele angielskie rozgnieć w moździerzu i dodaj do nich gałkę muszkatołową.

  3. 3

    Pomarańcze dokładnie wyszoruj, a dwie z nich pokrój na cienkie plasterki.

  4. 4

    Na 4 arkuszach papieru do pieczenia ułóż 2 plastry pomarańczy, posyp szczyptą rozgniecionych przypraw i połową rodzynek. Na pomarańczach połóż po kawałku zamarynowanej wcześniej ryby, a następnie jeszcze szczyptę przypraw. Na wierzchu poukładaj przekrojone na pół plasterki pomarańczy. Na każdą porcję zetrzyj nieco skórki z pomarańczy i posyp pozostałymi rodzynkami.

  5. 5

    Zawiń tak, aby para nie wydostawała się na zewnątrz i ułóż pakunki na blasze do pieczenia.

  6. 6

    Piecz około 15 – 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

  7. 7

    Przed podaniem ostrożnie otwórz każdy pakunek.