Łosoś pieczony w papilotach
- 4 porcje | 185 min.
Łosoś pieczony w papilotach
z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY będzie nieodłącznym elementem tradycyjnych domowych świąt. Sięgnij po słoik Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i otwórz się na świąteczne inspiracje kulinarne!Pachnące i soczyste pomarańcze, aromatyczne goździki czy rodzynki to składniki, które potrafią szybko wyczarować atmosferę świąt. To właśnie one sprawiają, że nasz przepis tak dobrze komponuje się z bożonarodzeniowym menu. Bogatym smakiem łososia w pomarańczach możesz cieszyć się także na co dzień. Podany na rodzinnym obiedzie jako danie główne, na pewno spotka się z entuzjastycznym przyjęciem Twoich bliskich!
Składniki
Sposób przygotowania
-
1
Łososia pokrój na 4 równe części i przełóż do miski. W oddzielnym naczyniu wymieszaj sos sojowy, sos chili i majonez. Całość przelej do miski z rybą i odstaw do marynowania na około 2 godziny do lodówki.
-
2
Goździki i ziele angielskie rozgnieć w moździerzu i dodaj do nich gałkę muszkatołową.
-
3
Pomarańcze dokładnie wyszoruj, a dwie z nich pokrój na cienkie plasterki.
-
4
Na 4 arkuszach papieru do pieczenia ułóż 2 plastry pomarańczy, posyp szczyptą rozgniecionych przypraw i połową rodzynek. Na pomarańczach połóż po kawałku zamarynowanej wcześniej ryby, a następnie jeszcze szczyptę przypraw. Na wierzchu poukładaj przekrojone na pół plasterki pomarańczy. Na każdą porcję zetrzyj nieco skórki z pomarańczy i posyp pozostałymi rodzynkami.
-
5
Zawiń tak, aby para nie wydostawała się na zewnątrz i ułóż pakunki na blasze do pieczenia.
-
6
Piecz około 15 – 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
-
7
Przed podaniem ostrożnie otwórz każdy pakunek.