Ryba zapiekana pod pierzynką
- 6 porcji | 60 min.
Ryba zapiekana pod pierzynką
(dorsz) najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych ziół oraz, oczywiście, Majonezu Dekoracyjnego WINIARY! Ta pyszna ryba o delikatnym smaku, przyrządzona w piekarniku, będzie idealnym daniem głównym na każdą okazję.Składniki
4 Sztuki Filet z dorsza
1/2 Sztuka Sok z cytryny
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Łyżka Oliwa
3 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Łyżki Śmietana 22%
1 Trochę Bazylia świeża lub inne ulubione zioła
2 Ząbki Czosnek
Sposób przygotowania
-
1
Oczyszczone filety rybne skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i ułóż w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, wysmarowanym wcześniej oliwą.
-
2
W oddzielnej miseczce wymieszaj Majonez Dekoracyjny WINIARY ze śmietaną, połową posiekanych ziół i drobno posiekanym czosnkiem.
-
3
Każdą porcję ryby posmaruj łyżką przygotowanego sosu.
-
4
Rybę zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180° C, aż majonez na wierzchu zrobi się rumiany, czyli około 25 – 30 minut.
-
5
Przed podaniem udekoruj pozostałymi świeżymi ziołami.