Ryba zapiekana pod pierzynką

  • 6 porcji | 60 min.

Ryba zapiekana pod pierzynką

(dorsz) najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych ziół oraz, oczywiście, Majonezu Dekoracyjnego WINIARY! Ta pyszna ryba o delikatnym smaku, przyrządzona w piekarniku, będzie idealnym daniem głównym na każdą okazję.

Składniki

4 Sztuki Filet z dorsza
1/2 Sztuka Sok z cytryny
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Łyżka Oliwa
3 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Łyżki Śmietana 22%
1 Trochę Bazylia świeża lub inne ulubione zioła
2 Ząbki Czosnek

Sposób przygotowania

  1. 1

    Oczyszczone filety rybne skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i ułóż w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, wysmarowanym wcześniej oliwą.

  2. 2

    W oddzielnej miseczce wymieszaj Majonez Dekoracyjny WINIARY ze śmietaną, połową posiekanych ziół i drobno posiekanym czosnkiem.

  3. 3

    Każdą porcję ryby posmaruj łyżką przygotowanego sosu.

  4. 4

    Rybę zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180° C, aż majonez na wierzchu zrobi się rumiany, czyli około 25 – 30 minut.

  5. 5

    Przed podaniem udekoruj pozostałymi świeżymi ziołami.