Sałatka jarzynowa na cieście kruchym lub francuskim

  • 4 porcje | 145 min.
Czy wiesz, że tradycyjną sałatkę jarzynową z Majonezem Dekoracyjnym Winiary możesz podać na własnej roboty półmisku z ciasta francuskiego? Taki pieczony półmisek, udekorowany warkoczem i gwiazdkami z ciasta, będzie świetną kulinarną niespodzianką! Jeżeli masz więcej czasu i chęci, możesz do dekoracji talerza użyć wytrawnego ciasta kruchego.

Składniki

250 Gram Mąka pszenna
125 Gram Masło
1 Sztuka Żółtko
1 Łyżeczka Sól
1 Łyżka Kwaśna śmietana
50 Mililitry Woda
1 Sztuka Jajko

Sposób przygotowania

  1. e

    Przygotuj talerz, który można włożyć do piekarnika razem z ciastem.

  2. 2

    2/3 porcji ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i ułóż na talerzu wysmarowanym masłem, tak aby cały talerz był zakryty. Zrób widelcem dziurki w cieście, połóż na nim kawałek papieru do pieczenia i przysyp z wierzchu suchym grochem – dzięki temu półmisek z ciasta po upieczeniu będzie równy.

  3. 3

    Z pozostałej części ciasta uformuj dekoracje – warkocz oraz gwiazdy. Gwiazdy doklej do rantów talerza, posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz całość 15-20 minut w temperaturze 180°C. Na koniec doklej warkocz z ciasta, posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz jeszcze 10 minut.

  4. 4

    Na półmisku z ciasta podawaj sałatkę warzywną, przygotowaną według ulubionego przepisu.

  5. e

    Jeżeli masz więcej czasu i chęci, możesz do dekoracji talerza użyć wytrawnego ciasta kruchego.

  6. 6

    Do przesianej mąki dodaj sól, a następnie wmieszaj miękkie masło, żółtko, śmietanę i wodę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolicie gładkie.

  7. 7

    Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

  8. 8

    Wyjmij ciasto, 2/3 porcji delikatnie rozwałkuj i ułóż na talerzu wysmarowanym masłem, tak aby cały talerz był zakryty. Zrób widelcem dziurki w cieście, połóż na nim kawałek papieru do pieczenia i przysyp z wierzchu suchym grochem – dzięki temu półmisek z ciasta po upieczeniu będzie równy.

  9. 9

    Z pozostałej 1/3 części ciasta uformuj dekoracje – warkocz oraz gwiazdy. Ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia, następnie przykryj drugim kawałkiem papieru i ustaw na nich cięższą blaszkę (lub inne dociążenie), aby dekoracje nie zmieniły kształtu podczas pieczenia.

  10. 0

    Piecz półmisek i dekoracje w temp. 180°C przez 15 minut.

  11. 1

    Po tym czasie zdejmij z półmiska i dekoracji papier oraz obciążenie. Półmisek z ciasta posmaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem. Dekoracje z ciasta posmaruj jajkiem ze wszystkich stron i ułóż na półmisku. Jajko spowoduje, że dekoracje dobrze się przykleją, a półmisek z ciasta będzie lśniący.

  12. 2

    Dopiekaj całość jeszcze przez 4 minuty.