Sałatka śledziowa z granatem
- 6 porcji | 260 min.
Składniki
70 Gram Sucha czarna soczewica, ugotowana
400 Gram Śledzie w oleju
1 Sztuka Granat obrany
200 Gram Winogrona
3 Sztuki Szalotki lub 1 duża czerwona cebula
1 Pęczek Koperek mały
1 Pęczek Natka pietruszki
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
5 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
Sposób przygotowania
-
1
Czarną soczewicę namocz przez około 2-3 godziny, a następnie ugotuj z odrobiną soli i odstaw do wystygnięcia.
-
2
Śledzia pokrój w drobną kostkę, dodaj drobno pokrojoną szalotkę, koperek posiekany z łodygami, natkę pietruszki, przekrojone na pół winogrona (jeśli owoce są duże, możesz pokroić je na ćwiartki) oraz obrany granat.
-
3
Wszystko delikatnie wymieszaj z soczewicą oraz majonezem i dopraw do smaku. Podawaj w udekorowanym świątecznie słoiku.