Sałatka śledziowa z granatem

  • 6 porcji | 260 min.
Jakie owoce pasują do śledzika? Oczywiście jabłko, ale nie tylko! Sałatka śledziowa doskonale smakuje także z dodatkiem… winogron i granatu! Jeśli chcesz wzbogacić klasyczną świąteczną potrawę nutką egzotyki, wystarczy wymieszać śledzia, soczewicę i odrobinę zieleniny z winogronami, granatem i koniecznie – porcją Majonezu Dekoracyjnego Winiary!

Składniki

70 Gram Sucha czarna soczewica, ugotowana
400 Gram Śledzie w oleju
1 Sztuka Granat obrany
200 Gram Winogrona
3 Sztuki Szalotki lub 1 duża czerwona cebula
1 Pęczek Koperek mały
1 Pęczek Natka pietruszki
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
5 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary

Sposób przygotowania

  1. 1

    Czarną soczewicę namocz przez około 2-3 godziny, a następnie ugotuj z odrobiną soli i odstaw do wystygnięcia.

  2. 2

    Śledzia pokrój w drobną kostkę, dodaj drobno pokrojoną szalotkę, koperek posiekany z łodygami, natkę pietruszki, przekrojone na pół winogrona (jeśli owoce są duże, możesz pokroić je na ćwiartki) oraz obrany granat.

  3. 3

    Wszystko delikatnie wymieszaj z soczewicą oraz majonezem i dopraw do smaku. Podawaj w udekorowanym świątecznie słoiku.