Sałatka śledziowa z rodzynkami

  • 12 porcji | 1555 min.
Tradycyjny świąteczny śledzik w całkiem nowej odsłonie? Proponujemy pyszną i łatwą do przygotowania sałatkę z dodatkiem duszonej papryki, rodzynek i Majonezu Dekoracyjnego Winiary, podawaną w kruchych babeczkach w formie gwiazdek. Apetyczne śledziowe kąski, akurat na raz! Babeczki możesz przygotować z ciasta gotowego lub upiec według naszego przepisu.

Składniki

400 Gram Śledzie w oleju
3 Sztuki Papryka czerwona
1/2 Szklanka Rodzynki namoczone
50 Mililitry Olej
2 Łyżki Ocet winny
5 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Trochę Sól
1 Trochę Pieprz
1 paczka Gotowe ciasto kruche
400 Gram Masło
400 Gram Mąka
1 Łyżka Kwaśna śmietana
1 Sztuka Jajko

Sposób przygotowania

  1. 1

    Przygotuj gotowe kruche ciasto lub składniki na ciasto dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki.

  2. 2

    Gotowym ciastem wykładaj wysmarowane masłem foremki do babeczek i piecz 15 minut w temp. 175°C z termoobiegiem.

  3. 3

    Paprykę pokrój w kostkę i duś na oleju przez 10 minut.

  4. 4

    Dodaj rodzynki i 100 ml wody, wymieszaj i zostaw na wolnym ogniu jeszcze na 15 minut. Nadmiar wody powinien odparować, a papryka i rodzynki pięknie się okleić własnym sosem.

  5. 5

    Na koniec dopraw paprykę solą, pieprzem i odrobiną octu winnego, po czym odstaw do wystygnięcia.

  6. 6

    Wymieszaj śledzie z duszoną papryką, dodaj majonez i wstaw na noc do lodówki. Podawaj w babeczkach z ciasta – gotowego lub własnego wypieku.