Sałatka śledziowa z rodzynkami
- 12 porcji | 1555 min.
Składniki
400 Gram Śledzie w oleju
3 Sztuki Papryka czerwona
1/2 Szklanka Rodzynki namoczone
50 Mililitry Olej
2 Łyżki Ocet winny
5 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Trochę Sól
1 Trochę Pieprz
1 paczka Gotowe ciasto kruche
400 Gram Masło
400 Gram Mąka
1 Łyżka Kwaśna śmietana
1 Sztuka Jajko
Sposób przygotowania
-
1
Przygotuj gotowe kruche ciasto lub składniki na ciasto dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki.
-
2
Gotowym ciastem wykładaj wysmarowane masłem foremki do babeczek i piecz 15 minut w temp. 175°C z termoobiegiem.
-
3
Paprykę pokrój w kostkę i duś na oleju przez 10 minut.
-
4
Dodaj rodzynki i 100 ml wody, wymieszaj i zostaw na wolnym ogniu jeszcze na 15 minut. Nadmiar wody powinien odparować, a papryka i rodzynki pięknie się okleić własnym sosem.
-
5
Na koniec dopraw paprykę solą, pieprzem i odrobiną octu winnego, po czym odstaw do wystygnięcia.
-
6
Wymieszaj śledzie z duszoną papryką, dodaj majonez i wstaw na noc do lodówki. Podawaj w babeczkach z ciasta – gotowego lub własnego wypieku.