Sałatka warzywna z suszoną wędzoną śliwką
- 8 porcji | 105 min.
Sałatka warzywna z suszoną wędzoną śliwką
będzie smaczną odmianą dla tradycyjnej, klasycznej jarzynowej. Sałatkę wykonasz z ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, wymieszanych z groszkiem, jajkami oraz jabłkiem. Dodatek suszonej, wędzonej śliwki nada jej ciekawą nutę. Danie dopraw majonezem wymieszanym z musztardą.Składniki
3 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Sztuka Ziemniaki sałatkowe ugotowane
1 Kostka Bulion warzywny Winiary
100 Gram Suszone śliwki (wędzone)
50 Mililitry Ocet jabłkowy
2 Sztuki Marchew
1 Sztuka Seler
2 Sztuki Pietruszka
1 Puszka Groszek
2 Sztuki Jajka
1 Sztuka Jabłko
1 Łyżeczka Musztarda
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
Sposób przygotowania
-
1
Warzywa obierz i umieść w głębokim garnku, zalej zimną wodą, dodaj kostkę bulionu Warzywnego Winiary i gotuj do miękkości.
-
2
Śliwki zalej octem wymieszanym z ciepłą wodą w proporcji 3:1. Odstaw na 30 minut.
-
3
Ostudzone warzywa, jabłko i jajka pokrój w kostkę. Śliwki odsącz i pokrój w paseczki.
-
4
Połącz ze sobą wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj majonez wymieszany z musztardą. Wykończ całość suszoną śliwką.