Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i rzodkiewką na ogórku
- 4 porcje | 30 min.
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i rzodkiewką na ogórku
będzie idealną propozycją na wiosnę. To sałatka podana w formie przekąski, którą zjesz z łatwością i bez brudzenia się. Ogórek po zwinięciu i spięciu wykałaczką stanie się "łódeczką" dla porcji sałatki w środku. Całość posyp czarnuszką (która lekko zaostrzy smak) lub czarnym sezamem.Składniki
4 Sztuki Jajka
1 Puszka Tuńczyk w sosie własnym
1 Pęczek Rzodkiewka
2 Sztuki Cebula dymka
3 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Sztuki Ogórek zielony długi
1 Trochę Czarny sezam lub czarnuszka do posypania
1 Trochę Sól, pieprz
Sposób przygotowania
-
1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój w drobniutką kostkę.
-
2
Rzodkiewki i białe części dymki również pokrój w jak najdrobniejszą kostkę i razem z jajkami przełóż do miski.
-
3
Dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka, majonez, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
-
4
Ogórki pokrój ukośnie w plastry, zepnij wykałaczką tak, żeby otrzymać kształt łódeczki. Do każdej łódeczki nałóż porcję sałatki.
-
5
Podawaj posypane sezamem lub czarnuszką i posiekaną zieloną częścią dymki.