Sałatka ze szparagami I kurczakiem
- 6 porcji | 70 min.
Sałatka ze szparagami i kurczakiem
to pyszny sposób na wykorzystanie tego pysznego, delikatnego warzywa w sezonie. Szparagi to wyjątkowo uniwersalny składnik wielu pysznych dań i przekąsek. Teraz, gdy sezon w pełni, a szparagi smakują najlepiej, warto delektować się nimi na wszelkie możliwe sposoby. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jak doskonale szparagi łączą się z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY!Składniki
2 Pęczki Szparagi
3 Sztuki Mała pierś z kurczaka
2 Sztuki Pomarańcze
3 Łyżki Orzechy włoskie lub pekan
2 Łyżki Olej
4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Łyżki Jogurt naturalny
2 Ząbki Czosnek
1 Trochę Tymianek świeży
1 Trochę Pestki granatu
1 Trochę Sól
1 Trochę Pieprz
Sposób przygotowania
-
1
Kurczaka przypraw ulubioną przyprawą, na przykład posiekanym świeżym tymiankiem lub rozmarynem, usmaż na oleju, przestudź i pokrój na kawałki.
-
2
Szparagi ugotuj, wystudź i pokrój na kawałki długości około 3 cm.
-
3
Z jednej pomarańczy otrzyj około ½ łyżeczki skórki, a następnie wyfiletuj ją i pokrój na cienkie plasterki.
-
4
Wymieszaj w misce kawałki kurczaka, szparagów, pomarańczy oraz orzechy.
-
5
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
6
Przygotuj sos: wyciśnij sok z drugiej pomarańczy, dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt, otartą skórkę pomarańczy, posiekany czosnek i tymianek i wymieszaj.
-
7
Sałatkę przed podaniem polej sosem i posyp pestkami granatu.
-
8
WSKAZÓWKA: Zamiast pomarańczy możesz dodać do sałatki 250 g pokrojonych truskawek.