Sałatka ze szparagami I kurczakiem

  • 6 porcji | 70 min.

Sałatka ze szparagami i kurczakiem

to pyszny sposób na wykorzystanie tego pysznego, delikatnego warzywa w sezonie. Szparagi to wyjątkowo uniwersalny składnik wielu pysznych dań i przekąsek. Teraz, gdy sezon w pełni, a szparagi smakują najlepiej, warto delektować się nimi na wszelkie możliwe sposoby. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jak doskonale szparagi łączą się z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY!

Składniki

2 Pęczki Szparagi
3 Sztuki Mała pierś z kurczaka
2 Sztuki Pomarańcze
3 Łyżki Orzechy włoskie lub pekan
2 Łyżki Olej
4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Łyżki Jogurt naturalny
2 Ząbki Czosnek
1 Trochę Tymianek świeży
1 Trochę Pestki granatu
1 Trochę Sól
1 Trochę Pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1

    Kurczaka przypraw ulubioną przyprawą, na przykład posiekanym świeżym tymiankiem lub rozmarynem, usmaż na oleju, przestudź i pokrój na kawałki.

  2. 2

    Szparagi ugotuj, wystudź i pokrój na kawałki długości około 3 cm.

  3. 3

    Z jednej pomarańczy otrzyj około ½ łyżeczki skórki, a następnie wyfiletuj ją i pokrój na cienkie plasterki.

  4. 4

    Wymieszaj w misce kawałki kurczaka, szparagów, pomarańczy oraz orzechy.

  5. 5

    Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  6. 6

    Przygotuj sos: wyciśnij sok z drugiej pomarańczy, dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt, otartą skórkę pomarańczy, posiekany czosnek i tymianek i wymieszaj.

  7. 7

    Sałatkę przed podaniem polej sosem i posyp pestkami granatu.

  8. 8

    WSKAZÓWKA: Zamiast pomarańczy możesz dodać do sałatki 250 g pokrojonych truskawek.