Sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem
- 12 porcji | 75 min.
sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem
z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, czerwoną cebulą, plastrami śledzia solonego oraz jarmużem, szczypiorkiem i koperkiem, z dressingiem z majonezu, kaparów, anchois i soku z cytryny.Składniki
4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Łyżka Kapary
4 Sztuki Filety anchois
2 Łyżki Sok z cytryny
1 Sztuka Czerwona cebula
1/2 opakowanie Jarmuż
5 Filety Śledź solony
1 Kilogram Ziemniaki sałatkowe
1 Pęczek Szczypiorek
1 Pęczek Koperek
1 Szczypta Pieprz
Sposób przygotowania
-
1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź i pokrój w ósemki.
-
2
Majonez zmiksuj z kaparami, anchois i sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem.
-
3
Jarmuż dokładnie umyj. Powycinaj twarde części i pokrój na mniejsze kawałki.
-
4
Śledzie opłucz zimną wodą, osusz i pokrój w paski.
-
5
Cebulę posiekaj w piórka.
-
6
Szczypiorek i koperek grubo posiekaj.
-
7
Połącz wszystkie składniki sałatki w misce. Podawaj z grubo mielonym pieprzem.