Sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem

  • 12 porcji | 75 min.
Wiosenna

sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem

z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, czerwoną cebulą, plastrami śledzia solonego oraz jarmużem, szczypiorkiem i koperkiem, z dressingiem z majonezu, kaparów, anchois i soku z cytryny.

Składniki

4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Łyżka Kapary
4 Sztuki Filety anchois
2 Łyżki Sok z cytryny
1 Sztuka Czerwona cebula
1/2 opakowanie Jarmuż
5 Filety Śledź solony
1 Kilogram Ziemniaki sałatkowe
1 Pęczek Szczypiorek
1 Pęczek Koperek
1 Szczypta Pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1

    Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź i pokrój w ósemki.

  2. 2

    Majonez zmiksuj z kaparami, anchois i sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem.

  3. 3

    Jarmuż dokładnie umyj. Powycinaj twarde części i pokrój na mniejsze kawałki.

  4. 4

    Śledzie opłucz zimną wodą, osusz i pokrój w paski.

  5. 5

    Cebulę posiekaj w piórka.

  6. 6

    Szczypiorek i koperek grubo posiekaj.

  7. 7

    Połącz wszystkie składniki sałatki w misce. Podawaj z grubo mielonym pieprzem.