Schab nadziewany w marynacie imbirowo–majonezowej

  • 8 porcji | 1570 min.

Schab nadziewany w marynacie imbirowo–majonezowej

z dodatkiem czosnku i skórki cytryny, pieczony z farszem z migdałów, szczypiorku, jabłek i żurawiny.

Składniki

3 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1.5 Kilogramy Schab wieprzowy
2 Sztuki Jabłka
20 Gram Żurawina
30 Gram Migdały
1 Pęczek Szczypiorek
1 Łyżka Imbir tarty
1 Łyżka Skórka z cytryny
1 Ząbek Czosnek
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1

    Schab oczyść z błon. Rozetnij wzdłuż tak, żeby uzyskać duży i cienki płat mięsa, w który później zawiniesz farsz.

  2. 2

    Przygotuj marynatę. Połącz ze sobą majonez, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę cytryny.

  3. 3

    Mięso natrzyj solą i pieprzem, a następnie pokryj marynatą z obu stron. Zawiń w folię spożywczą i schowaj na noc do lodówki.

  4. 4

    Przygotuj farsz. Zmiksuj ze sobą migdały i szczypiorek. Jabłka pokrój w drobną kostkę. Połącz ze sobą składniki farszu, mieszając, dodaj żurawinę. Dopraw solą i pieprzem.

  5. 5

    Rozłóż równomiernie farsz na schabie i zroluj. Zwiąż całość naturalnym sznurkiem.

  6. 6

    Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Zapiekaj schab w naczyniu żaroodpornym przez pierwsze 15 minut bez przykrycia, lub do momentu, aż się zarumieni. Następnie przykryj i zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze przez 1 godzinę i 15 minut.