Śledzie pod pierzynką z buraczkami
- 10 porcji | 1545 min.
Śledzie pod pierzynką z buraczkami
- sałatka śledziowa z jajkiem, cebulą, ogórkami konserwowymi, ziemniakami w mundurkach i gotowanymi burakami. Zwieńczona majonezem i startym na grubych oczkach serem żółtym.Składniki
6 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
5 Filety Filet śledziowy
1 Sztuka Cebula
3 Sztuki Ogórek konserwowy
3 Sztuki Ziemniaki Ugotowane w Mundurkach
3 Sztuki Burak czerwony ugotowany
3 Sztuki Jajko ugotowane na twardo
10 Dekagram Ser żółty
1 Szczypta Pieprz
Sposób przygotowania
-
1
Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i wymocz przez około 60 minut, odsącz i pokrój w kostkę.
-
2
Cebulę obierz. Cebulę, ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
-
3
Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
-
4
Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
-
5
Na dnie szklanego naczynia układaj kolejno: warstwę śledzi, dodaj warstwę majonezu (2 łyżki), oprósz pieprzem, następnie układaj cebulę, ogórki i ziemniaki, dodaj kolejną warstwę majonezu (2 łyżki), pieprz, następnie buraki, pozostały majonez, pieprz i jajka.
-
6
Na samym końcu możesz posypać całość, startym na dużych oczkach, serem żółtym.
-
7
Naczynie z sałatką przykryj i wstaw do lodówki. Podawaj na drugi dzień.