Śledzie pod pierzynką z buraczkami

  • 10 porcji | 1545 min.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

- sałatka śledziowa z jajkiem, cebulą, ogórkami konserwowymi, ziemniakami w mundurkach i gotowanymi burakami. Zwieńczona majonezem i startym na grubych oczkach serem żółtym.

Składniki

6 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
5 Filety Filet śledziowy
1 Sztuka Cebula
3 Sztuki Ogórek konserwowy
3 Sztuki Ziemniaki Ugotowane w Mundurkach
3 Sztuki Burak czerwony ugotowany
3 Sztuki Jajko ugotowane na twardo
10 Dekagram Ser żółty
1 Szczypta Pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1

    Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i wymocz przez około 60 minut, odsącz i pokrój w kostkę.

  2. 2

    Cebulę obierz. Cebulę, ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę.

  3. 3

    Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  4. 4

    Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  5. 5

    Na dnie szklanego naczynia układaj kolejno: warstwę śledzi, dodaj warstwę majonezu (2 łyżki), oprósz pieprzem, następnie układaj cebulę, ogórki i ziemniaki, dodaj kolejną warstwę majonezu (2 łyżki), pieprz, następnie buraki, pozostały majonez, pieprz i jajka.

  6. 6

    Na samym końcu możesz posypać całość, startym na dużych oczkach, serem żółtym.

  7. 7

    Naczynie z sałatką przykryj i wstaw do lodówki. Podawaj na drugi dzień.