Spring rolls z nowalijkami
- 4 porcje | 72 min.
Spring rolls z nowalijkami
to ciekawa propozycja wiosennej przekąski - zarówno na imprezowy stół, jak i lunch. Są wyjątkowo sycące i pyszne! Spróbuj!Składniki
Sposób przygotowania
-
1
Kalarepkę, ogórki i marchewkę pokrój na cienkie słupki typu julienne.
-
2
Sałatę umyj i usuń jej twarde części.
-
3
Dymkę pokrój na odcinki, odpowiadające długości słupków z warzyw.
-
4
Ocet ryżowy, wymieszany z wodą, wlej do spryskiwacza i rozprowadź równomiernie na warzywach lub po prostu skrop wszystkie warzywa z łyżki.
-
5
Na dużą patelnię wlej gorącą wodę, wyłóż arkusz papieru ryżowego i namocz przez ok. 15 sekund.
-
6
Wyłóż papier ryżowy na ściereczkę, posyp prażonym sezamem, pośrodku połóż po kilka słupków warzyw i liść sałaty.
-
7
Zawiń najpierw jeden bok na nadzienie, delikatnie je ugniatając, następnie załóż do środka dwa przeciwległe boki, po czym zwiń do końca roladkę.
-
8
W ten sam sposób przygotuj pozostałe roladki.
-
9
Każdą z nich przekrój delikatnie na pół tak, żeby było widać warzywny środek.
-
y
Przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki.
-
y
Przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki.
-
y
Przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki.
-
3
Jak przygotować sos? To proste! Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki z przepisów na sosy i gotowe!