Strucla przeplatana z nadzieniem czekoladowo-migdałowym
- 12 porcji | 1538 min.
strucla przeplatana z nadzieniem czekoladowo-migdałowym
. Aromatyczna, domowa i przepyszna! Nie obejdzie się bez dokładki.Składniki
Sposób przygotowania
-
1
Wymieszaj mąkę, cukier, sól drożdże i otartą skórkę z limonki. Dodaj jajka i wodę. Wyrób ciasto w mikserze, następnie dodaj majonez i wyrabiaj cisto do momentu połączenia się z majonezem.
-
2
Odstaw ciasto do lodówki na całą noc, aby dojrzało.
-
3
Migdały podpraż na suchej patelni, posiekaj nożem.
-
4
Rozpuść masło z czekoladą, dodaj cukier puder i kakao. Powstanie gęsta pasta.
-
5
Wyciągnij ciasto z lodówki, podziel na dwie części. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj połowę ciasta.
-
6
Wysmaruj ciasto połową czekolady i posyp połową migdałów. Zwiń całość w rulon jak na struclę.
-
7
Rozetnij zrolowane ciasto wzdłuż na dwie podłużne części (nie rozcinaj go do końca), następnie spleć połówki naprzemiennie ze sobą. Wykonaj te same czynności z drugą połową składników.
-
8
Umieść oba warkocze na papierze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz około 30 minut.
-
9
Opcjonalnie ciasto można polać lukrem.