Strucla przeplatana z nadzieniem czekoladowo-migdałowym

  • 12 porcji | 1538 min.
Świąteczna

strucla przeplatana z nadzieniem czekoladowo-migdałowym

. Aromatyczna, domowa i przepyszna! Nie obejdzie się bez dokładki.

Składniki

3 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 opakowanie Cukier wanilinowy WINIARY
3/4 Łyżeczka Proszek do pieczenia
3 Sztuki Jajka
85 Gram Mąka ziemniaczana
85 Gram Mąka pszenna
40 Gram Skórka z pomarańczy
40 Gram Czekolada gorzka posiekana
150 Gram Masło
300 Gram Cukier puder
50 Gram Kakao
2 Łyżki Mleko
1 Trochę Migdały

Sposób przygotowania

  1. 1

    Wymieszaj mąkę, cukier, sól drożdże i otartą skórkę z limonki. Dodaj jajka i wodę. Wyrób ciasto w mikserze, następnie dodaj majonez i wyrabiaj cisto do momentu połączenia się z majonezem.

  2. 2

    Odstaw ciasto do lodówki na całą noc, aby dojrzało.

  3. 3

    Migdały podpraż na suchej patelni, posiekaj nożem.

  4. 4

    Rozpuść masło z czekoladą, dodaj cukier puder i kakao. Powstanie gęsta pasta.

  5. 5

    Wyciągnij ciasto z lodówki, podziel na dwie części. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj połowę ciasta.

  6. 6

    Wysmaruj ciasto połową czekolady i posyp połową migdałów. Zwiń całość w rulon jak na struclę.

  7. 7

    Rozetnij zrolowane ciasto wzdłuż na dwie podłużne części (nie rozcinaj go do końca), następnie spleć połówki naprzemiennie ze sobą. Wykonaj te same czynności z drugą połową składników.

  8. 8

    Umieść oba warkocze na papierze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz około 30 minut.

  9. 9

    Opcjonalnie ciasto można polać lukrem.