Szparagi pieczone w cieście francuskim
![Szparagi pieczone w cieście francuskim z dipem cytrynowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY Szparagi pieczone w cieście francuskim z dipem cytrynowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY](/sites/default/files/srh_recipes/d0f0b31f54f71961db5a13ef79945ed8.jpg)
- 6 porcji | 63 min.
Składniki
1 Pęczek Szparagi
1 opakowanie Ciasto francuskie
8 plastry Szynka parmeńska lub inna ulubiona szynka
8 plastry Ser gouda lub inny ulubiony ser
1 Łyżka Oliwa
1 Trochę Sól
1 Trochę Pieprz
1 Sztuka Jajko
1 Trochę Sezam lub czarnuszka
2 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Łyżka Jogurt naturalny
1/2 Sztuka Sok z połowy cytryny
1/2 Łyżeczka Starta skórka z cytryny
1 Łyżeczka Tymianek świeży
1/2 Łyżeczka Świeża mięta posiekana
1 Trochę Sól
1 Trochę Pieprz
Sposób przygotowania
-
1
Rozgrzej piekarnik, ciasto rozwiń na stolnicy posypanej mąką i wytnij osiem kwadratów.
-
2
Szparagi skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem.
-
3
Na każdym kwadracie ułóż plasterek szynki, plaster sera, 3-4 szparagi i zawiń.
-
4
Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem lub czarnuszką, układaj na blasze wyłożonej papierem, wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut na złocisty kolor.
-
5
Wymieszaj Majonez Dekoracyjny WINIARY z jogurtem.
-
6
Dodaj skórkę i sok z cytryny, posiekany tymianek i miętę oraz sól i pieprz do smaku.
-
7
Wymieszaj.
-
8
Podawaj w miseczce lub polej dipem upieczone szparagi w cieście.
![](/themes/custom/majonez_dekoracyjny_bootstrap4/images/winiary_majonez.jpg)