Szparagi pieczone w cieście francuskim

  • 6 porcji | 63 min.
Szparagi zapiekane w cieście francuskim to fantastyczny pomysł na wykwintną przekąskę, w której zakochają się twoi bliscy! Chrupiące ciasto, gorący, ciągnący się apetycznie ser, szynka, aromatyczne szparagi, a na koniec – fantastyczny majonezowy dip własnej roboty. Oto perfekcyjne połączenie smaków i składników, które gwarantuje sukces kulinarny za każdym razem! Najlepiej smakuje na gorąco.

Składniki

1 Pęczek Szparagi
1 opakowanie Ciasto francuskie
8 plastry Szynka parmeńska lub inna ulubiona szynka
8 plastry Ser gouda lub inny ulubiony ser
1 Łyżka Oliwa
1 Trochę Sól
1 Trochę Pieprz
1 Sztuka Jajko
1 Trochę Sezam lub czarnuszka
2 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Łyżka Jogurt naturalny
1/2 Sztuka Sok z połowy cytryny
1/2 Łyżeczka Starta skórka z cytryny
1 Łyżeczka Tymianek świeży
1/2 Łyżeczka Świeża mięta posiekana
1 Trochę Sól
1 Trochę Pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik, ciasto rozwiń na stolnicy posypanej mąką i wytnij osiem kwadratów.

  2. 2

    Szparagi skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem.

  3. 3

    Na każdym kwadracie ułóż plasterek szynki, plaster sera, 3-4 szparagi i zawiń.

  4. 4

    Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem lub czarnuszką, układaj na blasze wyłożonej papierem, wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut na złocisty kolor.

  5. 5

    Wymieszaj Majonez Dekoracyjny WINIARY z jogurtem.

  6. 6

    Dodaj skórkę i sok z cytryny, posiekany tymianek i miętę oraz sól i pieprz do smaku.

  7. 7

    Wymieszaj.

  8. 8

    Podawaj w miseczce lub polej dipem upieczone szparagi w cieście.