Szpinakowe muffiny z jajkiem przepiórczym
- 12 porcji | 71 min.
Szpinakowe muffiny z jajkiem przepiórczym
własnego wypieku, podawane ze szpinakowym kremem na bazie majonezu i udekorowane jajkami przepiórczymi będą wspaniałą dekoracją wielkanocnego stołu, a przede wszystkim – pyszną przekąską! Sprawdź nasz prosty przepis i ciesz się kulinarnym sukcesem!Składniki
12 Sztuki Jajka przepiórcze ugotowane
100 Gram Szpinak mrożony siekany
1 Sztuka Czosnek
600 Gram Śmietankowy serek kanapkowy
1 Trochę Pieprz
1 Trochę Sól
1 Trochę Świeże zioła (kolendra, natka pietruszki, koperek - może być miks)
2 Sztuki Jajka
250 Gram Mąka pszenna
1 1/2 Łyżeczka Proszek do pieczenia
75 Mililitry Olej
200 Mililitry Mleko
150 Gram Ser żółty lub typu parmezan
Sposób przygotowania
-
1
Jajka wymieszaj w misce widelcem z olejem i mlekiem, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i utartym serem, mieszaj wszystko łyżką przez 1 min, po czym tak przygotowane ciasto wylej do papilotków, ułożonych w formie do muffinów.
-
2
Piecz przez 15 – 20 min w temperaturze 180°C, a następnie wystudź.
-
3
Wrzuć do miski odciśnięty szpinak, drobno pokrojony czosnek, serek i majonez, wymieszaj i dopraw do smaku.
-
4
Tak przygotowany krem szpinakowy nakładaj na babeczki łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego.
-
5
Babeczki podawaj z przekrojonym na pół jajkiem przepiórczym i ulubionymi ziołami.
-
6
Przygotuj dodatkowo do przepisu papierowe papilotki, forma do muffinów, rękaw cukierniczy (opcjonalnie).