Tatar ze śledzia z awokado i kolendrą

  • 6 porcji | 50 min.
Klasyczna przekąska z nutką egzotyki, czyli

tatar ze śledzia z awokado i kolendrą

doskonale sprawdzi się jako drobna niespodzianka na świątecznym stole lub na niezobowiązującym domowym przyjęciu. Jeżeli szukasz nowych pomysłów na podanie dobrego znajomego śledzia – sprawdź nasz przepis!

Składniki

4 Sztuki Filet z matiasa
1 Sztuka Czerwona cebula mała
1 Sztuka Dojrzałe awokado
1 Łyżka Sok z limonki lub z cytryna
2 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Trochę Pieprz
1 Pęczek Kolendra świeża
4 plastry Ulubione ciemne pieczywo

Sposób przygotowania

  1. 1

    Obierz awokado i odłóż 0,25 porcji. Wszystkie pozostałe składniki bardzo drobno posiekaj i wymieszaj. Dodaj majonez i pieprz do smaku.

  2. 2

    Na koniec posyp tatara posiekaną kolendrą i udekoruj odłożoną wcześniej porcją awokado, pokrojoną w drobną kostkę.

  3. 3

    Podawaj w salaterce lub kilku mniejszych miseczkach – po jednej porcji na miseczkę. Danie świetnie skomponuje się z ciemnym pieczywem.

  4. 4

    Uwaga: jeżeli ryba okaże się bardzo słona, przepłucz ją w wodzie lub namaczaj przez pół godziny przed przygotowaniem tatara.