Tort czekoladowy z solonymi pistacjami i karmelem
- 24 porcje | 210 min.
Tort czekoladowy z solonymi pistacjami i karmelem
zrobisz z pomocą Majonezu Dekoracyjnego Winiary. Dzięki niemu ciasto będzie pulchne i wilgotne.Składniki
Sposób przygotowania
-
1
Jajka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach. Następnie dodaj majonez, mieszaj jeszcze przez chwilę do połączenia składników. Pod koniec dodaj wodę i dalej miksuj.
-
2
Mąkę przesiej z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Połącz suche składniki z mokrymi mieszając mikserem do połączenia się składników.
-
3
Przygotuj tortownicę o średnicy 28cm. Spód wyłóż papierem, a boki wysmaruj masłem. Piecz w 160 -170 stopniach przez około 50 min do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.
-
4
Ostudź następnie rozetnij ciasto nitką lub ostrym długim nożem na trzy części.
-
5
Czekoladę połam i włóż do większej miseczki.
-
6
Cukier zagotuj z wodą do momentu aż osiągnie złotawy kolor, następnie dodaj śmietanę. Mieszając gotuj jeszcze przez chwilę do momentu aż składniki się połączą i powstanie gładki karmel.
-
7
Karmel przelej do czekolady, całość mieszaj aż powstanie gładki krem. Odstaw do wystudzenia na około 20-30 minut.
-
8
Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach na puszysty krem, dodaj je łyżką do masy czekoladowo-karmelowej.
-
9
Następnie dodaj pokruszone pistacje, wymieszaj wszystko łyżką.
-
0
Krem podziel na cztery części. 3 częściami przełóż blaty następnie posmaruj kremem tort z zewnątrz.
-
1
Górę tortu możesz obsypać pokruszonymi pistacjami. Podawaj schłodzony.